Scroll to top

Top

Geen reacties

Clips | De nieuwe social video app van Apple

Gepost op 21/03/2017
Clips | De nieuwe social video app van Apple

De ganse wereld weet het intussen, Apple lanceerde vandaag een rode iPhone 7, een gedupdate iPad en een iPhone SE met meer opslagcapaciteit. De nieuwe producten passen in het lente offensief van de Amerikaanse technologie reus, dat naast de nieuwe hardware wordt aangevuld met nieuwe accessoires voor de iPhone en de Apple Watch.

Clips

In de schaduw van de nieuwe producten lanceerde Apple echter ook een nieuwe app. Onder de naam Clips probeert het bedrijf van CEO Tim Cook nu ook een plaats te verwerven aan de populaire ‘social video’ tafel. In het verleden probeerde Apple zonder veel succes reeds om een socialer merk te worden. Ping faalde als social media netwerk voor muziekliefhebbers en ook Connect in de Apple Music app verdween relatief snel.

Dat ‘oudere’ technologiereuzen moeite hebben om een sterke sociale functie te integreren in de merkbeleving lijkt bijna een trend, denk maar aan Google Plus of aan Microsoft So.Cl. Het laatste social media netwerk werd vorige week zelfs definitief gesloten. Hun onkunde om social media te beheersen wijten wij aan het feit dat consumptie aan de basis ligt van deze merken in plaats van community.

Om niet opnieuw dezelfde fouten te maken, positioneert Apple Clips dus als een app waarmee je snel en eenvoudig leuke videootjes kunt maken om die dan vervolgens op je favoriete social media netwerken te delen. Met Clips bouwt het een brug tussen pure editing apps zoals iMovie en pure social media apps zoals Facebook. Strategisch gezien zeker geen slechte keuze lijkt het ons. Clips zou immers een indicatie kunnen geven van hoe bereid gebruikers zijn om dergelijke videos met hun netwerk te delen en hoe dit het engagement beinvloedt. Het lijkt bijna alsof Apple een soort van social netwerk bovenop bestaande sociale netwerken probeert te bouwen.

Als de Clips worden gedeeld via iMessage, dan stelt Apple voor met wie je het videootje zou kunnen delen op basis van gezichtsherkenning. Stel nu dat Apple je beste vriendin herkent in het filmpje omdat deze als persoon geidentificeerd staat, dan zal iMessage ook voorstellen de Clip te delen met die bewuste persoon. Cool? Ja. Creepy? Misschien ook wel een beetje.

Live Titles

Een speerpunt van Clips zijn de Live Titles. Deze stem-naar-tekst functie (hallo Lernhout en Hauspie) laat je toe om je videootje met commentaar te voorzien die in real-time wordt omgezet in tekst op je Clip zelf. Innovatief en uniek? Ja. Heel zinvol en gebruiksvriendelijk? Twijfelachtig. Deze functie veronderstelt immers dat je altijd zin, tijd of de ruimte hebt om je video te gaan inspreken. Komt daarbij nog eens kijken dat je geen tekst kunt schrijven, wat dan weer de creativiteit fnuikt. Dit kan echter ook een Apple experiment zijn; kijken in welke mate de gebruiker ‘klaar’ is om social video op deze manier te gaan bewerken. Mochten wij Apple geweest zijn, zouden we dit desgevallend wel niet als prominente functie naar voor hebben geschoven…

Veel vragen

Wat Apple nu net met Clips wil realiseren blijft relatief onduidelijk. Is het de eerste stap in het uitbouwen van een soort video social netwerk? Ziet Apple de toekomst van social media als een netwerk bovenop bestaande netwerken en bouwt het op die manier een eigen community? Wordt Clips de app die Apple positioneert binnen AR (Augmented Reality)? Komt er een Android versie? Veel onbeantwoorde vragen! We blijven nieuwsgierig en volgen Clips van heel dichtbij. We hebben een onverklaarbaar gevoel dat dit wel eens iets heel groots zou kunnen worden…

Je zal Clips in april gratis kunnen downloaden via de App Store.

Ludwig

Plaats reactie

clips-de-nieuwe-social-video-app-van-apple