Scroll to top

Top

Geen reacties

CitizenLab – Burgerparticipatie bij stadsontwikkeling

Gepost op 13/09/2015
CitizenLab – Burgerparticipatie bij stadsontwikkeling

“Civic Tech” is de laatste nieuwkomer in de start-up wereld. De term verwijst naar technologie dat overheden in staat stelt efficiënter met burgers te communiceren om zo geïnformeerde en effectievere beslissingen te maken. Decennia lang werden overheden aanzien als trage logge stakeholders die door ondernemers best vermeden werden. Daar komt nu verandering in.

In juni dit jaar startten twee jonge Brusselse ondernemers CitizenLab, een digitaal platform voor burgerparticipatie.

CitizenLab – Burgers betrekken bij de opbouw van de stad

In 2012 werd het burgerinitiatief “PicNic The Streets” opgericht dat pleitte voor een leefbaar en autovrij Brussels centrum. Na drie jaar protest maakt het Brussels stadsbestuur het centrum autovrij en houdt daarmee rekening met de wensen van de burger. Maar dat kon beter, sneller en effectiever vinden de actievoerders. Het is net op trends zoals deze dat CitizenLab wil inspelen.

Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck, beiden masterstudenten aan de Vrije Universiteit Brussel, startten vanuit de visie om burgers meer inspraak te geven in het beleid van hun stad. Enerzijds wil CitizenLab hét instrument worden voor overheden om diepere inzichten te krijgen in de wensen van stadsbewoners. Langs de andere kant stelt het stadsbewoners in staat mee te bouwen aan hun stad. Via verschillende “labs” (zoals infrastructuur, publieke ruimte, cultuur, onderwijs etc.) kunnen burgers op het platform hun mening, wensen en ergernissen over hun stad kwijt.

Product

‘Hoewel CitizenLab nog in ontwikkeling is, zijn er al heel wat geïnteresseerde steden’, vertelt Aline, ‘In België tonen al twee steden belangstelling om CitizenLab uit te testen’. Ook buitenlandse steden vinden de weg naar het platform. Onlangs werden ze benaderd door Rio de Janeiro en eind dit jaar start een pilootproject in Saoedi-Arabië, waarbij CitizenLab meehelpt in de co-creatie van King Abdullah Economic City.

Wat maakt CitizenLab uniek?

CitizenLab is niet het eerste initiatief. Steden hebben al enkele initiatieven opgezet om burgers te betrekken bij de opbouw van de stad. Zo richtte het Brussels Gewest in 2013 ‘FixMyStreet’ op, waar Brusselaars problemen in de Brusselse openbare ruimte kunnen melden. Een verzakking van een voetpad kon zo gemakkelijk gemeld, opgevolgd en ge’fixed’ worden. Nog steeds is deze applicatie één van de meest succesvolle Civic Tech applicaties van het land. ‘CitizenLab wil verder gaan’, vertelt Aline. ‘CitizenLab wil een continue conversatie aangaan met burgers en niet enkel focussen op infrastructuur’.

‘Die continue conversatie willen we bereiken door gamificatie. Door participerende burgers te belonen met online en offline incentives (bijv. een duoticket voor een stuk in de stadsschouwburg voor de meest actieve bijdragers) denken we de conversatie gaande te houden.’

Een startup oprichten op doortocht in Azië

Booth TiAVandaag trekken de twee door Azië en combineren ze hun reis met de uitbouw van CitizenLab. In verschillende landen testen ze het CitizenLab-idee bij lokale ondernemers. In Indonesië leerden ze software-ontwikkelaar Riza kennen die nu meebouwt aan het platform. Via de contacten die ze opbouwden tijdens de reis versierden ze vorige week een plaats op technologiebeurs TechinAsia en werden ze verkozen tot één van de meest belovende startups op de beurs.

Het gaat hard voor de twee student-ondernemers, en dat willen ze liefst zo houden. Voor het einde van dit jaar willen ze CitizenLab testen bij 5 steden.

Iedereen kan nu al rondneuzen en feedback geven op het platform. De oprichters van CitizenLab zoeken naar zoveel mogelijk testers die zo helpen CitizenLab te optimaliseren. Registreren voor een testversie doe je hier.

Plaats reactie

citizenlab-8211-burgerparticipatie-bij-stadsontwikkeling