Scroll to top

Top

1 reactie

CES15: Veilig de weg op met de fiets dankzij technologie!

Gepost op 14/01/2015
CES15: Veilig de weg op met de fiets dankzij technologie!

Zoals iedereen ondertussen wel al vernomen heeft is vorige week de memorabele Consumer Electronics Show afgelopen. Naast de gekende innovatieve producten zoals drones en driveless cars merkten we een minder bekend, maar leuk topic op; technologie dat fietsers toelaat veiliger de weg en hun fiets te gebruiken. Een niet onbelangrijk topic volgens ons, want uit officiële verkeersstatistieken voor België blijkt dat de kwetsbare weggebruikers (waaronder de fietsers) ongeveer 40% van het aantal verkeersdoden en ernstig gekwetsten uitmaken. Om dan nog maar te zwijgen over de hoge kosten die verkeersongevallen met zich mee brengen.

De helm dat je veiligheid zal waarborgen op de weg

Tot op heden bestonden er wel al lichtgevende vestjes, helmen en andere attributen waardoor bestuurders beter zichtbaar zijn in het verkeer. Deze producten hebben ongetwijfeld al enorm bijgedragen tot een betere verkeersveiligheid. Maar Volvo zou Volvo niet zijn als ze niet met iets innovatiever op de markt zouden komen. :).

Door de innovatie waar Volvo en Ericsson mee op de proppen kwamen tijdens de CES15 zullen deze cijfers in de toekomst rooskleuriger worden. Het bedrijf stelde slimme helmen voor, die potentiele ongevallen kunnen anticiperen en de fietser hiervan op de hoogte kunnen brengen. Dit is mogelijk door een wederzijdse communicatie: er zal een waarschuwing gegeven worden aan de fietser en de bestuurder wanneer ze elkaar te dicht naderen. Ook zal bijvoorbeeld de fietser een waarschuwing krijgen wanneer hij zich in de dode hoek van een wagen bevindt. Hierdoor zal hij tijdig kunnen reageren en een mogelijk ongeval kunnen vermijden.

De fietser zal met behulp van een smartphone applicatie die je locatie kan traceren, zoals Strava, zijn positie kunnen delen met de wagen via de Volvo cloud en omgekeerd. De wagen zal in geval van een dreigende botsing een waarschuwing krijgen op zijn display, en voor de fietser zal een lichtje gaan branden op de connected helm. Dit product is alweer een mijlpaal voor Volvo en ligt volledig in lijn met de lange termijn visie; helemaal geen autoongevallen meer in de toekomst. Bij ons in België zijn de dode hoek ongevallen in 20% van de gevallen fataal. Deze innovatie is dus ook meer dan welkom om deze slachtoffers te voorkomen, waar dan ook in de wereld. Kijk hieronder hoe het in praktijk te werk gaat!

 De slimme pedaal die ervoor zal zorgen dat je fiets niet ontvreemd wordt

Ook werd op de CES een slimme pedaal voor fietsers voorgesteld. Deze zou het aantal fietsdiefstallen moeten verminderen. Wie een fiets bezit in een grote stad zal deze uitvinding met veel enthousiasme onthalen volgens ons. In Europa worden er tot 6 fietsen per minuut gestolen, een uitvinding die komt als geroepen met andere woorden. In de pedaal zit een GPS signaal dat je locatie zal kunnen waarnemen en registreren. Alle locatie gegevens zullen verzameld worden in een cloud die steeds op je smartphone te raadplegen zal zijn. In de pedaal zit een persoonlijke code verwerkt die zal registeren en onthouden van wie de fiets is. Leuke uitvinding vinden wij! Zouden we binnen 20 jaar misschien geen fietsslot meer nodig hebben? 😉

Schermafbeelding 2015-01-12 om 21.57.52

Op de driveless bike zullen we waarschijnlijk nog even mogen wachten, maar deze producten zijn alvast een stap in de goede richting!

Stay tech’d!

Christophe Havermans

Reacties

Plaats reactie

ces15-veilig-de-weg-op-met-de-fiets-dankzij-technologie