Scroll to top

Top

Geen reacties

CES: Een richtlijn voor Digital Health in 2015

Gepost op 11/01/2015
CES: Een richtlijn voor Digital Health in 2015

Begin januari loopt iedereen er bij Technologium extra goedgemutst bij, wat zenuwachtig zelfs. Naarstig houden we pronostieken bij en dromen we over de technologietrends van het nieuwe jaar. CES, de jaarlijkse hoogmis voor consumer electronics in Las Vegas, draagt daar enorm toe bij. De grootste consumentenelectronicabeurs ter wereld sloot vrijdag af. Vier dagen lang stelden internationale fabrikanten hun nieuwste ontwikkelingen voor aan het grote publiek. Gisteren lijstten we reeds de beste smartphone, tablet, wearable en drone op; vandaag geven we een overzicht van de nieuwste digital health gadgets en ontwikkelingen. Ready to be amazed?

Tracking the kids

De eerste stroom van digital health- gadgets en wearables waren vooral gericht op één doelgroep; jonge technologie-adepten die meer te weten wilde komen over hun vitale lichaamsfuncties en omgeving. Eind 2014 merken we dat bedrijven die deze sensoren maken zich nu ook gaan richten op andere doelgroepen omdat die wearable-markt nu bijna verzadigd lijkt. CES toont deze trend. Opvallend veel bedrijven tonen nieuwe technologie om de gezondheidstoestand, veiligheid etc. van kinderen te meten.

Zo brengt Hexoskin, een producent van sensortextiel, een sportshirt voor kinderen uit. De sportshirt bevat alle sensoren die de versie voor volwassen ook hebben, zijnde een hartslag- en ritme sensor, ademhalingssensor, een sensor die je calorieverbruik meet en een stappenteller. De versie voor volwassenen kwam al in 2014 uit voor $169, de kinderversie is sinds januari beschikbaar voor $149.

Blue Spark Technologies brengt een bluetooth-geconnecteerde thermometer uit onder de vorm van een patch. Het product, de TempTraq stelt ouders van jonge kinderen in staat om continu de temperatuur van het kind te volgen via een smartphone-applicatie. De patch is al beschikbaar maar wacht nog op validering van de Amerikaanse Food & Drug Administration die de medische correctheid waarborgt.

TemTraq

TemTraq

 

Pacif-i is een andere slimme thermometer voor kinderen onder de vorm van een fopspeen. De fopspeen heeft een ingebouwde thermometer waarmee je de temperatuurvariatie van je kind via je smartphone-applicatie kan tracken. Het product wordt op de markt gebracht vanaf februari voor een prijs van $39.

Pacif-i

Digital Health voor de zilveren generatie

2014 bleek een moeilijk jaar voor gezondheidstechnologie gericht aan ouderen. Digitale geletterdheid voor geavanceerde technologie lijkt nog steeds een barrière. Maar de grote opportuniteit die technologie voor deze generatie kan bieden lijkt producten door te zetten om nieuwe technologie-oplossingen te blijven ontwikkelen.

We schreven al over gezondheidsplatformen, ook voor ouderen. Zo hebben we in België het gezondheidsplatform dat ouderen in staat wil stellen om volledig in contact te blijven met hun netwerk van familie en zorgaanbieders.

Independa TV

Independa TV

Op CES vonden we Independa die een slimme ‘Independa TV’ op de markt willen brengen , direct gericht naar oudere consumenten. De Independa TV wil ouderen die minder bekend zijn met technologie de mogelijkheid geven om met familie in contact te blijven via videoconferentie, een dokter op te roepen voor een online telegesprek, de zorgagenda te raadplegen etc.

Epic Safety brengt een geavanceerd slim persoonlijk alarmsysteem uit die gezondheidspersoneel kan waarschuwen wanneer de oudere valt, een bewegingssensor die verzorgers op de hoogte brengt wanneer de oudere in beweging is, een ingebouwd contactsysteem waarmee de oudere in contact kan komen met een hulpcentrum in geval van nood etc.

Nieuwe sporttrackers

Er zijn al heel wat sport- en fitnesstrackers. We hadden het al over fietstechnologie, slimme motorhelmen en allerlei wearables. Toch vonden we nog extra gadgets in Las Vegas die de moeite waard zijn te bespreken.

Het Parijse ‘Connected Cycle’ lanceerde op CES een smartphone geconnecteerde fietspedaal die de gekende data tracked (snelheid, route, calorieverbranding etc.). De pedaal laadt zichzelf dus je moet je geen zorgen maken om de batterij.

De eerste hoofdtelefoonwearable bespraken we reeds in juli. Op CES kwamen we er nog heel wat tegen zoals de Parrot Zik Sport Headphone. Die beweert de hartslag, snelheid, cadentie, en manier van lopen te meten. Meer informatie is er nog niet bekend over dit product.

AmpStrip

AmpStrip

Als laatste wearable bespreken we graag nog AmpString, een ‘pleister-sensor’ gericht naar consumenten dat je hartslag, calorieen, ademhaling, temperatuur én houding meet! Je merkt al dat er heel wat functionaliteiten van verschillende trackers in de pleister gestopt wordt. Er is nog geen goedkeuring van authoriteiten zoals FDA of EMA voor deze pleister van Fitlinx. Geen grote nieuwigheid dan als je weet dat MC10 (die samenwerken met Belgisch farmabedrijf UCB) een gelijkaardige sensor op de medische markt probeert te krijgen.

 

 

CES 2015 toonde dat de markt voor fitnesstrackers stilaan verzadigd raakt, al merken we hier en daar nog nieuwe initiatieven op. De grote trend lijkt dat sensors zich nu gaan verschuiven naar nieuwe doelgroepen, zoals kinderen en ouderen én dat medische sensoren en consumentensensoren steeds dichter naar elkaar groeien. Volgende week bespreken we onze verwachtingen mbt digital health voor 2015. Dit artikel gaf alvast een voorsmaakje.

Jullie een idee hoe gezondheidstechnologie het komende jaar de gezondheidsmarkt gaat vormgeven?

Plaats reactie

ces-een-richtlijn-voor-digital-health-in-2015