Scroll to top

Top

Geen reacties

CES 2017 dag 2 | Alles aan de smart

Gepost op 04/01/2017
CES 2017 dag 2 | Alles aan de smart

Laptops, ultrabooks en microchips gingen gisteren met alle glorie gaan lopen op CES 2017. Vandaag gooien we het over een andere boeg: alles lijkt tegenwoordig in slimme variant te komen. Van haarborstel tot wasmachine…

Withings, Kérastase & L’Oréal: want je bent een slimme haarborstel waard

Als je je ooit al afgevraagd heb wat het zou geven als je wearables producent zou kruisen met twee cosmeticabedrijven, CES 2017 geeft je het antwoord: een slimme haarborstel. Zoals elk slim product tegenwoordig beschikt ook deze borstel over de nodige “intelligentie” dankzij “gepatenteerde algoritmes”. De ingebouwde microfoon luistert naar het geluid van je geborstel en bepaalt zo informatie over de droogheid, kroezeligheid en eventuele gespleten toppen. Accelerometers en gyroscopen houden dan weer je borstelbewegingen in de gaten en melden als je te hard aan het borstelen bent. Al die data wordt natuurlijk keurig bijgehouden in de app.

De borstel is vanaf de herfst verkrijgbaar voor een bedrag van minder dan 200 euro. Jij bent het waard, maar of dat deze borstel dat is…

LeEco: slim met de fiets op weg

Deze hadden we alvast niet staan in onze CES-bingo. LeEco kondigt twee slimme fietsen aan. Het gaat om een racefiets en een mountainbike. Beide zijn uitgerust met een 4″ touchscreen en draaien op Android 6.0. De software althans, het draaien van de fiets blijft voorlopig de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

LeEco voorziet een eigen laag bovenop Android en noemt dit toepasselijk BikeOS. De voornaamste functies zijn navigatie via Here Maps en het luisteren van muziek. Ook is een walkietalkiefunctie ingebouwd om met andere renners te communiceren. De prijzen zijn nog niet bekend, maar weet alvast dat de ingebouwde computer over een alarm en GPS beschikt.

LeEco is een vrij onbekend merk, maar draait al enkele jaren mee. Hun voornaamste producten zijn smartphones. Nu komen ze echter dus ook met 2 fietsen, misschien hebben ze wel naar Xiaomi gekeken, een ander Chinees bedrijf dat tegenwoordig zich in elke markt moeit. De smart fietsen zullen in het tweede kwartaal naar de VS komen. Over een Europese lancering is voorlopig nog niets geweten.

Samsung: de slimme koelkast

Vorig jaar was Samsung al op CES met Wi-Fi koelkasten. Erg slecht kunnen ze het niet gedaan hebben want dit jaar zijn ze terug met 6 extra modellen. De koelkasten draaien op Family Hub 2.0. Dit is een nieuwe grafische laag bovenop Tizen. Je kent Tizen misschien nog , het ging ooit naast iOS en Android het derde grote besturingssysteem op de markt worden.

Alle bediening verloopt via een 21,5″ touchscreen. Zo kan je Spotify activeren, foto’s en kalenders weergeven, notities maken en uiteraard boodschappenlijstjes opstellen. Telkens je de koelkast opent wordt er een foto gemaakt van de inhoud van de koelkast. Ook kan je de koelkast via “Groceries by MasterCard” aanvullen, al zullen deze internetbestellingen wel nog niet werken in België.

Het is nog onbekend wanneer de nieuwe koelkasten op de markt zullen komen, maar hopelijk voor de zomer. Prijzig zijn deze smart frigo’s naar alle waarschijnlijkheid wel: de modellen van vorig jaar had een prijskaartje van meer dan 6000 euro.

Kolibree Ara: Deep Learning tandenborstel

Kolibree mag dan onbekend klinken, ze maakten al slimme tandenborstels ver voor Oral-B. Dit jaar zijn ze terug op de CES met Ara. Deze is meer dan enkel een Bluetooth tandenborstel, het is een tandenborstel met een deep learning algoritme. Deze analyseert jouw manier van tanden poetsen en komt zo met persoonlijke feedback op de proppen. Deze feedback krijg je te zijn in de Kolibree app. Overkill? Misschien, maar Kolibree wil met een aantal testen het nut van hun aanpak bewijzen. Voor de mensen die nu al overtuigd zijn: voor 90 euro kan je er al eentje bestellen.

Wil je onze mening over de “smart” tandenborstel? Al die “artificiële intelligentie” en “deep learning” lijkt ons meer marketing dan wat anders.

Whirlpool: meer Alexa in huis

Gisteren berichtten we over de Lenovo Smart Assistant met Alexa, maar binnenkort wordt je omsingeld door deze persoonlijke assistente. Zo is Whirlpool van plan om Alexa te integreren in hun slimme apparaten zoals koelkasten en wasmachine. Iets van “hey Alexa, hoe lang moet de was nog draaien” of “Alexa, mag de koelkast wat kouder?”. Concrete producten en aankondigingen kunnen we in de loop van dit jaar verwachten.

 

Bram Vandewalle

Plaats reactie

ces-2017-dag-2-alles-aan-de-smart