Scroll to top

Top

1 reactie

CES 2017 dag 1 | Lenovo zegt hallo tegen Alexa

Gepost op 03/01/2017
CES 2017 dag 1 | Lenovo zegt hallo tegen Alexa

In Las Vegas is vandaag het eerste tech event van 2017 afgetrapt. De Consumer Electronics Expo of CES is een gigantisch event. De focus ligt voornamelijk op PC’s en andere electronica. Voor de mensen op zoek naar een nieuwe smartphone: nog even volhouden, eind februari komen jullie op Mobile World Congress aan de beurt.

Met een oppervlakte van meer dan 35 voetbalvelden produceert CES hier een stortvloed aan persberichten in onze inbox. Wij nemen even de tijd om interessantste en leukste producten te distilleren.

Lenovo: hallo Alexa

Lenovo staat gekend als een degelijk merk van laptops, maar dit jaar wist het ons te verrassen met heel wat meer. Zo was er een nieuw gamma van gaming laptops, wederom met een afschuwelijk schreeuwend design. Sorry, ik ben een gamer, maar het mag voor mij allemaal wat subtieler.

Het hoogtepunt was echter de Lenovo Smart Assistant. Dit is een toestel met “kwaliteitsspeakers”, maar interessanter nog: Amazon Alexa. Ja, waar redactieleden Ludwig en Antoine nog strijden om een Echo komt Lenovo zelf met een eigen en naar hun eigen zeggen betere Echo op de proppen. Alexa is eigenlijk een soort Siri, maar dan eerder voor in de woonkamer bedoeld. Zo kan je haar (of het) vragen om wat muziek te spelen, boeken voor te lezen, timers in te stellen en nog veel meer. Uiteraard kan je ook onmiddellijk wat zaken bij Amazon bestellen.

Het grote verschil met Amazon’s eigen Echo is volgens Lenovo het betere geluid en het design. De Smart Assistant is verkrijgbaar vanaf circa 150 euro voor de basisversie. Wil je nog beter geluid dan kan je voor 50 euro extra upgraden naar de Harman Kardon-editie. Het is wel nog tot mei wachten. Al vrees ik dat het nog langer wachten is tot Alexa ook Nederlands spreekt.

Linksys: mag het wat meer Wi-Fi zijn?

Misschien dat in 2017 eindelijk meshnetwerken doorbreken. Zo plaats je niet langer een enkel Wi-Fi toegangspunt, maar plaats je er meedere doorheen het huis. Deze werken dan samen om je een zo snel mogelijk en dekkend signaal te bezorgen. En dat is exact wat de Linksys Velop doet.

Op zijn eentje is een Velop al best indrukwekkend te noemen: uitgerust met de meeste actuele Wi-Fi standaard kan deze tot 2200 Mbps halen. Lees: meer dan 10 keer de bandbreedte van een typische Proximus of Telenet internetaansluiting. Deze Velops zijn dan ook eerder bedoeld voor de zware gebruikers die naast internet ook nog videobestanden streamen vanaf een lokale netwerkschijf. En om de Velop te doen zweten zullen dat toch wel 4K-video’s moeten zijn.

Je koopt een set van 2 Velops (Veloppen?) voor een stevig bedrag: 429 euro. Voor 3 apparaten betaal je 599 euro. Voor de landheren onder jullie: je kan uitbreiden tot maar liefst 5 routers.

Acer: als het wat sneller moet

Acer heeft dit jaar een indrukwekkend aanbod van nieuwe laptops en zelfs 2 gamingmonitors. Het waren echter de Predator 17X, 21X en de Chromebook 11 N7 die met de aandacht gaan lopen. De Predator 17X heeft een upgrade gekregen: de nieuwste en krachtigste mobiele i7-processor van Intel, tot 64GB aan werkgeheugen en een veelvoud van opslagmogelijkheden. Hij is al vanaf deze maand verkrijgbaar voor een bedrag van 2999 euro. Het is zowat een rekenserver in draagbaar formaat, al weegt hij wel 4,5kg.

Als je de 17X al heel wat vindt, dan is de 21X de overtreffende trap. Met zijn 9000 euro en 8kg is ie duurder en zwaarder. De processor is hetzelfde gebleven ten opzichte van de 17X maar Acer wist er wel een extra grafische kaart en opslagmedium in te duwen. Veel plaats is er niet over in de 21 inch behuizing door alle features: een curved scherm, mechanisch toetsenbord en Tobii eye-tracking. Al dat geweld moet natuurlijk gekoeld worden: maar liefst 5 ventilatoren en 9 heatpipes werden in dit toestel gepropt. We hadden de vorige maand de unieke kans om even met dit monster aan de slag te gaan: wauw! Aankomen op de bureau met de Predator 21X is alleszins een statement maken.

Aan de tegenovergestelde kant in het prijsspectrum vinden we de Chromebook 11 N7 terug. Hoewel Acer hier duidelijk mikt op studenten zijn we ook wel te spreken van 12u batterijduur, militaire valbestendigheid en morsbestendig toetsenbord. De laptop is verkrijgbaar met en zonder touchscreen, voor een bedrag van 249 euro.

 

Bram Vandewalle

Reacties

Plaats reactie

ces-2017-dag-1-lenovo-zegt-hallo-tegen-alexa