Scroll to top

Top

Geen reacties

Cebit2015: de belangrijkste trends van de technologie hoogmis

Gepost op 21/03/2015
CeBIT2015: de belangrijkste trends van de technologie hoogmis

Met 3300 technologie bedrijven afkomstig uit 70 landen en meer dan 200.000 bezoekers is CeBIT een van de belangrijkste technologie beurzen van het jaar. Er worden nieuwe technologieën gedemonstreerd en tal van visionairs delen hun blik op de toekomst. Hierbij de belangrijkste punten van CeBiT 2015.

De opkomst van 5G

CeBit

 

Vodafone Duitsland heeft een eerste glimp getoond van wat we van 5G mogen verwachten. De ultrasnelle technologie zou snelheden van 10 Gbits/sec ondersteunen. Deze snelheid laat tal van nieuwe toepassingen toe, bijvoorbeeld bestuurloze auto’s, virtuele klasruimtes, chirurgie en andere gezondheidsdiensten van op afstand. De commercialisering van de 5G technologie wordt in 2020 verwacht. Ondertussen worden bestaande technologieën geoptimaliseerd, bijvoorbeeld bellen over het mobiel internet, waardoor je oproep veel sneller wordt verbonden met de ontvanger en waarbij de je over een kristalheldere geluidskwaliteit beschikt.

Encryptie en dataprivacy

 

De NSA klokkenluider Snowden, ondertussen al 2 jaar in Rusland in ballingschap, heeft een speech gegeven via videoconferentie. Sinds Snowden de praktijken van de NSA aan het licht bracht is de vraag naar veiligheid en privacy exponentieel toegenomen. Veel aandacht gaat hierbij naar de vele clouddiensten die door veel bedrijven dagelijks gebruikt worden. Zeer veel bedrijven stelden op de beurs nieuwe oplossingen en technologieën tentoon die ervoor moeten zorgen dat al onze gegevens veilig worden gebruikt en dat niet de eerste beste hacker met jouw persoonlijke gegevens gaat lopen.

Industrie 4.0

CeBit2015
Industrie 4.0 was het buzzword van de beurs. Industrie 4.0 gaat over het digitaliseren van de  industriële productie. Het brengen van de digitale online wereld in fabrieken en productie processen. Deze revolutie moet ervoor zorgen dat men dankzij automatisering kwaliteitsvolle en gepersonaliseerde producten kan maken en dit aan een competitieve prijs. De autoindustrie is daar een mooi voorbeeld van. Dankzij slimme fabrieken waar robots en mensen samenwerken, kunnen de Europese fabrikanten de concurrentie aan met de Aziatische constructeurs. Grote Duitse bedrijven zoals Siemens, SAP en Deutsche Telekom gaan samenwerken om Industrie 4.0 in tal van industrieën te introduceren.

Internet of Things is everywhere

Schermafbeelding 2015-03-18 om 22.48.22
Men spreekt al jaren van IoT of het internet der dingen, maar nu wordt het concreet. Zo was er op CEBiT een hele hal gewijd aan IoT. Auto’s, straatlampen, bushaltes, kortom alles wordt verbonden met het internet. Deze objecten kunnen dan met elkaar communiceren zonder dat er menselijke tussenkomst nodig is (dit heet M2M, of machine to machine communicatie). Niet enkel grote bedrijven werken aan het IoT, maar ook veel start-ups zijn op de IoT trein gesprongen. Zo was er tijdens de CeBiT een competitie waarbij 50 startups van over de hele wereld meededen. De winnaar was Relayr uit Berlijn. Deze startup heeft een platform ontwikkeld waarmee developers zeer gemakkelijk applicaties kunnen ontwikkelen voor het IoT, ze kregen de eerste prijs, 30.000 Euro.

Opkomst van de Chinezen

CeBit

De presentatie van Jack Ma, de rijkste Chinees en oprichter van bedrijf Alibaba alsook de speech, via videoconferentie, van de Chinese premier Li Keqiang zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het is duidelijk dat Duitsland in China een strategische partner ziet. Zo was China het partnerland van de CeBit en hadden Huawei, Xiaomi en Alibaba gigantische stands om al hun nieuwste technologische snufjes aan de wereld, en in het bijzonder aan de Duitsers, voor te stellen. China is het tweede grootste, na de Verenigde Staten, IT land ter wereld.

 

 

Het was een zeer boeiende beurs, de komende jaren zullen tal van nieuwe technologieën en applicaties voor het grote publiek beschikbaar worden gemaakt. Wij kijken er in ieder geval zeer hard naar uit.

Stay Tech’d!

Antoine Smets

Plaats reactie

cebit2015-de-belangrijkste-trends-van-de-technologie-hoogmis