Scroll to top

Top

1 reactie

CeBIT15: Alibaba stelt selfie-betalingen voor

Gepost op 19/03/2015
CeBIT15: Alibaba stelt selfie-betalingen voor

Deze week troffen we op de CeBIT de stand van de beruchte e-commerce gigant, Alibaba, aan. Een tijdje geleden wist Alibaba de wereld omver te blazen met het grootste beursintrede allertijden, vandaag verbaast het bedrijf de wereld met hun nieuwe online betalingssysteem. Wij spraken met enkele werknemers van Alibaba (en werknemers van de holding Alipay) en kregen een live DEMO aan de stand:

Alibaba gaat veel verder dan e-commerce alleen

Alipay, de betalingsysteem van Alibaba Group, is het grootste betalingsplatform ooit. Het is opgericht in 2004 in China als platform om transacties voor Alibaba Group en derde partijen te verrichten. Het is een gekend en vertrouwd betaal platform in China en telt vandaar meer dan 300 miljoen actieve leden en behandelt zo een 80 miljoen transacties per dag. Het bedrijf is enorm gefocust op innovatie en het aanbieden van eenvoudigere manieren om betalingen te verrichten. Elk betalingsplatform hecht hier trouwens veel belang aan. Denk maar aan Apple Pay dat met vingerafdrukken werkt. Maar Alibaba schiet er momenteel toch wel bovenuit; Dit werd ons duidelijk wanneer we de Chinezen op de CeBIT aanspraken.

Betalen door middel van gezichtsherkenning

Het mobiel betalen wordt door Alibaba naar een hoger niveau gebracht. Ze ontwikkelden een applicatie die in staat is om gezichten te herkennen, en op basis van die herkenning een betaling te aanvaarden en verrichten. Wanneer je de applicatie opstart wordt je eerst gevraag een selfie te nemen van jezelf. Hierna zal je gezicht volledig geanalyseerd en opgeslagen worden. Deze informatie wordt vervolgens gekoppeld aan je betalingsaccount. Het gezicht is iets dat uniek is aan elk individu en zal dus mits hoogstaande kwaliteit een betrouwbaar betalingsbewijs worden op termijn. Aan het kassa systeem staat een webcam, wanneer men iets moet afrekenen zal je dus gewoonweg in de camera moeten lachen en klaar is kees! Het systeem laat toe te gaan shoppen zonder dat men nog kredietkaarten of cash zal nodig hebben. Ook kan je hiermee al je verschillende wachtwoorden en pincodes gewoon vergeten. Het enige dat je moet meehebben is een mooie lach.

 20150317_17230420150317_172501

Of het betalingssysteem al dan niet veilig is laten we in het midden momenteel. De technologie is nog niet 100 procent op punt om al op de markt te lanceren maar we verwachten dit wel spoedig. Mensen kunnen momenteel het systeem namelijk nog misbruiken door bijvoorbeeld een foto voor de camera te houden.

 20150317_172334

Wanneer het betalingssysteem naar België zal overwaaien is nog niet volledig duidelijk. Eerst zal het in China geïmplementeerd worden in de nabije toekomst en vervolgens zal men het uitrollen naar andere delen van de wereld. Of België er al dan niet klaar voor is, is nog een vraagteken. De innovatieve betalingsmethoden worden doorgaans meer geadopteerd en aanvaard buiten Europa. Hieronder kan je de voorstelling van de technologie op CeBIT bekijken:

 

Stay tech’d!

Christophe Havermans

Reacties

Plaats reactie

cebit15-alibaba-stelt-selfie-betalingen-voor