Scroll to top

Top

1 reactie

Calyos | Stille koeling uit ons land

Gepost op 08/02/2017
Calyos | Stille koeling uit ons land

Je hoeft niet lang in mijn buurt te vertoeven om door te hebben dat ik wel erg veel belang hecht aan deftige hardware. Zo staat er op mijn bureau een gigantische workstation met meer dan voldoende rekenkracht. Dat verbruikt natuurlijk de nodige stroom en produceert dus de nodige warmte. Warmte moet afgevoerd worden en dan gebeurt typisch met ventilators. Dat maakt best wat lawaai, dus ik vond er niet beter op dan radiators en een waterleiding in mijn PC te installeren. Het lawaai wordt zo al een pak minder, maar dat kan nog beter volgens Calyos.

Mijn verbazing was groot toen ik ontdekte dat een Belgisch bedrijf een volledig geluidsloze PC verkoopt. Alle hardware wordt volledig passief gekoeld: er worden dus geen bewegende onderdelen zoals ventilators of pompen gebruikt.
Calyos maakt gebruik van heat pipes. Dit zijn typische koperen leidingen met daarin een vloeistof. Deze constructie laat toe om extreem efficiënt warmte te verplaatsen. Met de warmte verplaatsen alleen ben je echter niets. Calyos verplaatst de warmte van de chips naar een groot koeloppervlak aan de zijkant van de computer. Deze technologie zou tot 600W aan warmte kunnen afvoeren.

Om 600W aan warmte te genereren dien je best al over krachtige hardware te beschikken (tenzij je extreem inefficiïente of verouderde technologieën zou inzetten natuurlijk). De Calyos workstation is dan ook uitgerust met een Intel i7 5820K en een Nvidia Geforce Titan X. Toegegeven: dit zijn wel niet de meest recente chips, vermoedelijk zal Calyos binnenkort ene meer up-to-date variant presenteren.
Goedkoop is deze workstation alleszins niet: we hebben geen exacte prijzen maar reken toch al gauw dat je meer dan 3000 euro zal moeten uitgeven. Daarvoor krijg je wel heel wat kilo’s voor je geld: de aanwezigheid van die grote koelradiator weegt door.

Op CES in Las Vegas presenteerden ze vorige maand hun eerste, meer bescheiden systeem. De NSG Cube toont wederom dat deze Belgen hun passieve koeltechnieken meer dan onder de knie hebben. In een verrassend kleine behuizing wisten ze zowaar een moderne gaming PC te proppen. Een Nvidia GTX 1060 neemt hier het tekenwerk voor zich, de exacte processor die zal gebruikt worden is nog niet bekend. Echt veel weten we nog niet over de NSG Cube: zowel prijzen als beschikbaarheden werden door Calyos nog niet vrijgegeven.

Caloy heeft zijn hoofdkwartier in Charleroi en werd opgericht in 2011. Ze focussen zich op koeloplossing voor datacenters en industriële klanten met hun heat pipe technologie. Sinds vorig jaar zijn ze dus ook actief voor consumenten. Daarvoor is het nog even wachten op hun eerste product, maar ik ben alvast enthousiast voor de eerste verkrijgbare geluidsloze PC.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

calyos-stille-koeling-uit-ons-land