Scroll to top

Top

Geen reacties

Wat bracht Google op IO 2016?

Gepost op 18/05/2016
Wat bracht Google op IO 2016?

The Google Assistant

Google begon de presentatie met een duidelijk thema: ze zetten zwaar in op The Google Assistant. Dit is hun “Siri” waarmee je een conversatie kan voeren om dingen te weten te komen of zaken te regelen. Zo gaf Sundar Pichai (de CEO van Google) een demo waarbij hij snel even vroeg welke films er in de buurt speelden en zo ook even tickets boekte.

Jouw persoonlijke assistent blijft echter niet beperkt tot jouw smartphone. Ook je horloge of auto zal je toegang bieden tot. Bovendien werd de Android Home aangekondigd, de rechtstreekse concurrent van de Amazon. Een concrete lanceringsdatum werd nog niet aangekondigd, maar het design ziet er alvast niet slecht uit.
Google Home integreert met tal van diensten en producten. Zo kan je je Nest apparaten bedienen, muziek streamen en video’s naar TV’s in je huis sturen. Uiteraard blijft het ook je assistent: alle functies die je nu al in Google Now kan terugvinden zijn ook terug te vinden in dit kleine apparaat.

Screenshot from 2016-05-18 19:22:02

Allo, Duo

Allo is een messaging app die de strijd met aangaan met Whatsapp. Het grootste verschil zit in de diepgaande integratie van artificiële intelligentie. Bij elk bericht dat je ontvangt zal de app namelijk een aantal gepaste antwoorden voorstellen. Zelfs de inhoud van je ontvangen foto’s leiden tot enkele gepaste replieken.

Screenshot from 2016-05-18 19:40:55

2016 wordt volgens vele het jaar van de bot en dat is bij Allo niet anders. De Google Assistant zit gewoon in de app gebakken en kan iedereen in de chat bijstaan met restaurantreservaties, zoekopdrachten… Jep, je kan zelfs in een groepsgesprek afbeeldingen van katten opzoeken.

Allo is verkrijgbaar vanaf deze zomer voor iOS en uiteraard Android. Naast Allo kondigde Google ook Duo aan: een 1-op-1 videochat app.

Ciwb6YuVEAEMAeo

Android Nougat of Nutella?

Helaas, we krijgen nog geen nieuwe versie van Android, dat is voor later dit jaar. Wel namen ze even de tijd om de nieuwigheden in Android N toe te lichten. Er ligt alleszins een sterke focus op verbeterde prestaties en beveiliging. Zo zullen updates ongezien op de achtergrond downloaden en bij een volgende reboot zal je een geupdate Android te zien krijgen.

Het Android team maakte ook werk van multitasken. Zo is het met N mogelijk om twee applicaties tegelijk open te hebben. Je kan er zelf mee spelen door de beta te installeren op een Nexus toestel. Een kleine waarschuwing is wel van toepassing: mogelijks treden er nog wat problemen op bij deze testversie.

Screenshot from 2016-05-18 20:07:34

Een grote verrassing was de opvolger van Google Cardboard: Daydream. Geen karton deze keer, Google introduceerde een ontwerp voor een headset en een controller. Fabrikanten zullen aan de slag gaan hiermee en lanceren dan in de herfst van dit jaar de echte producten. Het lijkt er wel op dat je een nieuwe smartphone zal nodig hebben: Google werkt immers samen met partners zoals Samsung en Huawei om VR-ready smartphones klaar te stomen voor de herfst.

Screenshot from 2016-05-18 20:17:18

De naam voor de nieuwe Android is trouwens nog niet gekozen. De traditie van Android vraagt dat elke versie naar een dessert wordt genoemd. Dit keer zitten we aan de letter N. Jullie kunnen zelf voorstellen doen via deze website.

Conclusie

Artificiële intelligentie en machine learning waren alleszins de sleutelwoorden van deze Google IO. Het voelt wel wat alsof Google een inhaalslag probeert te maken met de social apps Allo en Duo. We wensen ze alleszins veel succes toe, wie herinnert zich nog Google+? Ook Google Home lijkt op het eerste zicht weinig innovatief, het is Google’s eigen versie van de Amazon Echo.
Bovendien waren er heel wat aankondigingen, maar weinig lanceringen. Het blijft wachten tot de herfst voor producten zoals Google Home en Daydream. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat heel wat lanceringen niet echt relevant zullen zijn voor ons land door de mindere ondersteuning voor Nederlands.

Google IO 2016 was dus vooral evolutie en weinig revolutie.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

wat-bracht-google-op-io-2016