Scroll to top

Top

Geen reacties

Bouw de OX truck zoals een IKEA boekenrek

Gepost op 03/12/2016
Bouw de OX truck zoals een IKEA boekenrek

Gordon Murray hield zich in de jaren 80 vooral bezig met het ontwerpen van Formule 1 bolides. Tegenwoordig zit hij op zijn 70 ook niet echt stil, al ontwerpt hij compleet andere dingen: een truck dat je kan verschepen in een platte, kartonnen doos. Het eerste prototype van deze vrachtwagen, de OX, zag het daglicht in 2013. Twee jaar en 4 miljoen dollar later zien we een geteste en verbeterde versie.

De inspiratie voor de OX komt van de Africar, een licht terreinvoertuig uit de jaren 80. De uitdaging zit hem echter in de verpakking en constructie. De OX kriijg je net als een IKEA boekenrek immers in een platte, kartonnen doos. En in dit geval is dat een kartonnen doos met 60 stukjes.

De voordelen zijn immens: zo kan je nu 6 verpakte trucks in een container verschepen. Dat zou verminderen naar slechts 2 als je de trucks eerst zou monteren. Dat maakt het gemakkelijker en goedkoper om de vrachtwagens te verschepen naar Afrika, de eerste doelmarkt van OX. Het ontwerp werd ook aangepast aan de ruwe wegen van Afrika: de OX staat hoog van de grond en kan hoeken aan tot 45 graden.

flat-pack-diagram-876

Mensen met de nodige IKEA ervaring weten echter dat het wel even kan duren voor je boekenkast er net zo strak uit ziet als in de winkel. Global Vehicle Trust, het bedrijf achter de vrachtwagen, beweert dat 3 man/vrouw de OX kunnen monteren in slechts 12 uur. De truck is bovendien niet vervaardigd uit metaal, maar uit een composietmateriaal. Dit maakt het voertuig stevig doch licht.

Toch is Murray er nog niet: hij schat nog een paar jaar en nog een extra 4 miljoen dollar nodig te hebben om de OX marktklaar te krijgen. De verwachte prijs wordt ergens tussen 12.000 en 17.000 euro.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

bouw-de-ox-truck-zoals-een-ikea-boekenrek