Scroll to top

Top

Geen reacties

Blockchain Deel II: De financiële industrie op zijn kop

Gepost op 21/07/2016
Blockchain Deel II: De financiële industrie op zijn kop

In het vorig artikel kwamen jullie wat meer te weten over het Blockchain concept. De technologie achter het verschijnsel, de problemen die Blockchain wil oplossen alsook de impact dat het digitale register heeft op een aantal economische actoren. Vandaag kijken we eventjes naar de financiële industrie, en meer bepaald hoe Blockchain zich hier manifesteert. Wees welkom!

De basis: Cryptocurrency

Laten we eerst het concept cryptocurrency van wat naderbij bekijken. In een notendop is cryptocurrency een soort alternatief (digitaal) geld. Een middel dat toelaat om een ‘term’ te plakken op de uitwisseling van goederen en diensten. De currency is geëncrypteerd (crypto) wat het beveiligen van transacties garandeert.

In tegenstelling tot traditioneel geld wordt cryptocurrency gedecentraliseerd beheerd via de Blockchain. Dit houdt in dat niet één gecentraliseerde partij (de bank) maar alle betrokken partijen (zogenaamde ‘miners’) in de ketting transacties beheren en valideren. Deze transacties kunnen terug gevonden worden in de overkoepelende en open blockchain boekhouding. Dit maakt de uitwisseling en gehele geldflux een pak transparanter.

Bitcoin

De eerste en meest bekende vorm van cryptocurrency is Bitcoin. Zoals de Euro een toepassing is van traditioneel geld, is Bitcoin een toepassing van digitaal geld. Bitcoin is met andere woorden de eenheid en bijgevolg ook de waarde die wordt geplakt op goederen en diensten die worden verhandeld.

Nadat Bitcoin het levenslicht zag in 2009, volgden andere digitale munten relatief snel. Onder andere Limecoin, Ethereum, Ripple en Namecoin proberen een standaard te worden als digitale munt. Elk pakken ze de beveiliging van transacties op een andere manier aan door met nieuwe algoritmes te werken.

Tot op vandaag blijft Bitcoin de populairste digitale valuta. De zeven jaar oude munt maakt gebruik van het SHA-256 logaritme om de correctheid van de verhandelingen te verzekeren. Dit wordt gedaan aan de hand van de uitkomst dat het logaritme (de hash) produceert. Als een Bitcoin verhandeld wordt tussen diverse partijen, wordt de zogenaamde hash telkens opnieuw berekend. De  uitkomst bij partij A moet gelijk zijn aan de uitkomst van partij B. Indien niet, dan werd er gefraudeerd met de transactie. Financiële industrie

De 660 digitale (!) munten op de markt vertegenwoordigen een totale marktwaarde van een kleine veertien miljard US Dollar (zie hierboven). Bitcoin vertegenwoordigt elf miljard US Dollar in deze kolf. In vergelijking met de waarde van alle traditionele beurzen samen, die goed zijn voor 69 triljard, dat is 69.000.000.000.000. Veel nulletjes.

De financiële industrie

Zoals je kon lezen, pakt Blockchain het model van transactieverdeling en controle op een volledig andere manier aan. Het gedecentraliseerde model staat haaks op het gecentraliseerde mechanisme dat vandaag wordt gehanteerd. In het voorbeeld van financieel georiënteerde transacties is de bank vandaag de centrale partij in het faciliteren, verzekeren en beveiligen van transacties. Boven die banken wordt een overkoepelend geldbeleid aangestuurd door een nationale of internationale centrale bank (denk aan de Nationale Bank Van België en de Europese Centrale Bank. Die verschillende functies worden zo goed als volledig geautomatiseerd en pakken minder arbitrair behandeld via het Blockchain model.

Financiële industrie

Wat is de waarde van een bank nog binnen het Blockchain en cryptocurrency model? Een vraag die frequent wordt geopperd en waar over nagedacht wordt. Het financiële model – zeker binnen consument bankieren (retail banking) – kan niet hetzelfde blijven, zoveel is duidelijk. Dit gezegd zijnde is de hoeveelheid data en de expertise bij een bank dermate significant dat geld niet het enigste hoeft te zijn dat een moderne bank verhandelt ;)!

De meeste grootbanken in België met een retailpoot experimenteren met een aantal nieuwe concepten. KBC lanceerde een tijdje terug haar eerste Bamboo kantoor en ook BNP Paribas Fortis opende recentelijk een flagship concept in Gent. In beide voorbeelden wordt de bank en het bank kantoor meer naar voor geschoven als een lokale ontmoetingsplaats waar nieuwe technologieën worden ingezet om gemakkelijker toegang te krijgen tot de expertise van de bank medewerkers.

Hieronder vinden jullie alvast een 360 graden filmpje van het BNP Paribas Fortis Flagship kantoor. Best bekijken met de Google Chrome browser.

In de Blockchain reeks proberen we het begrip Blockchain verder uit te leggen. Stay tuned for more!

Ludwig

Plaats reactie

blockchain-deel-ii-de-financile-industrie-op-zijn-kop