Scroll to top

Top

Geen reacties

Blackberry Q10 combineert touch en type

Gepost op 22/07/2014
Blackberry Q10 combineert touch en type

Via onze goeie vrienden bij RIM, het moederbedrijf,  kregen we de kans om de Blackberry Q10 eens goed onder de loep te nemen. Alhoewel dit niet bepaald het nieuwste toestel is, zorgt de recente prijsdaling ervoor dat het wel eens de moeite zou kunnen zijn om het toestel, eventueel opnieuw, in overweging te nemen.

Je kan moeilijk ontkennen dat de combinatie van een touchscreen en een fysiek toetsenbord uniek is op de markt van high-end smartphones. Ook het feit dat de meeste Android apps nu compatibel zijn met het nieuwe Blackberry platform, maken dit merk misschien terug aantrekkelijk voor jou.

Look & feel

De Blackberry Q10 heeft een uniek uiterlijk. De combinatie van het grote fysieke toetsenbord en een touchscreen geven deze Blackberry een eigen look. De behuizing van de Q10 bestaat vooral uit een soort van kevlar in combinatie met hard plastiek, glas en ijzer. Dit zorgt ervoor dat de Q10 aanvoelt als een zeer kwalitatief apparaat.

Wat we als een voordeel ervaren, is dat deze Blackberry niet ‘te’ groot is. In tegenstelling tot veel andere nieuwe generatie smartphones, kan je dit apparaat probleemloos met één hand bedienen.

Het ultieme verkoopsargument van deze Q10 is en blijft voor ons het fantastische toetsenbord. Je merkt duidelijk dat Blackberry lang en hard heeft nagedacht over een toetsenbord dat het typen van berichten, mails en social media berichten zo efficiënt en makkelijk mogelijk maakt.

Functionaliteiten

Deze Q10 maakt gebruik van het recentste besturingsplatform van Blackberry, namelijk Blackberry 10. Dit is in vergelijking met de vorige software platformen een serieuze stap in de juiste richting. Het platform maakt gebruik van een handige tool, namelijk de Blackberry HUB waar je in een oogopslag een volledig overzicht krijgt van alle inkomende en uitgaande communicatie. Dit gaat van sms, telefoongesprekken en mails tot nieuwe tweets, facebookberichten of LinkedIn uitnodigingen. Opnieuw kunnen we hier uit afleiden dat Blackberry met dit plaform mikt op een publiek dat efficiëntie en time management belangrijk vindt.

Los daarvan heeft Blackberry ook geprobeerd om een wat ‘losser’ publiek aan te trekken, en hier krijgen we het warm noch koud van. De vernieuwde muziekspeler en camera app doen hun ding wel, maar hebben nog een hoop werk om de Apples en Googles van deze wereld bij te benen.

Iemand die echt op zoek gaat naar een fun en funky apparaat zal nog altijd meer overtuigd worden door andere besturingsplatformen die gaming, video en muziek meer in hun kern dragen. Wat wij wel fun vonden aan deze Q10 is de combinatie van een sterk toetsenbord en een touchscreen. In het begin vonden we dit wat bizar, maar met verloop van tijd konden we dit wel smaken. Je ontwikkelt intuïtief een soort van gebruik dat afhankelijk van de taak zich op het toetsenbord dan wel op het touchscreen richt. Best wel een leuke feature.

De officiële app market van Blackberry is niet meteen de meest florerende. Je vindt er wel een basis aanbod, maar echte app addicts zullen hier niet aan hun trekken komen. De grote app bouwers laten ook veelal het Blackberry platform links liggen en concentreren zich vooral op Android en iOS.

Echter, via een aantal handelingen is het mogelijk om Android apps op het Blackberry 10 platform te installeren. Deze app, meer bepaald Snap, geeft je via je Google account toegang tot de Play Store van Google. Weet wel dat, zeker voor deze Q10, niet alle apps compatibel zijn met de schermgrootte.

Iets wat ons ook wel aanspreekt in deze Blackberry is, je raadt het nooit, de batterijlevensduur. Dankzij het kleinere scherm en een stevige batterij kom je gemakkelijk 2,5 dagen rond. Iets wat de dag van vandaag toch minder voor de hand liggend is en een pijnpunt bij veel smartphones.

Conclusie

De Q10 is, opnieuw gegeven de stevige recente prijsdaling, een toestel dat het overwegen waard is. De combinatie van een sterk toetsenbord en een ietwat kleiner touchscreen zorgen voor een unieke gebruikerservaring. De Blackberry HUB maakt dan weer het beheren van de communicatiestromen efficiënter dan ooit tevoren. Echter ademt het toestel niet meteen fun. Dat uit zich ook in de mogelijkheden van de meer fun apps zoals video, muziek of gaming. Daar heb je andere toestellen die betere ervaringen zullen bieden.

De Q10 in het wit staat bij Coolblue aan 199Eur. Via deze link ga je naar de webwinkel.

Stay tech’d!

Overzicht scores

Look & Feel
8
Functionaliteiten
7
7.5

Middenmoter

Als je op zoek bent naar een 'soldeke', dan is de Q10 zeker een aanrader. De recente prijsdaling van 349Eur naar 199Eur zegt volgens ons al meer dan genoeg. De combinatie van touchscreen en fysiek toetsenbord is uniek en zorgt voor een unieke ervaring.
Ludwig

Plaats reactie

blackberry-q10-combineert-touch-en-type