Scroll to top

Top

Geen reacties

The Birdhouse I Van intrapreneur tot entrepreneur, het verhaal van HiveCPQ

Gepost op 13/12/2017
The Birdhouse I Van intrapreneur tot entrepreneur, het verhaal van HiveCPQ

Na succesvol zijn IT opleiding te hebben afgerond, was Frederik Taleman op zoek naar een eerste professionele uitdaging. Die vond hij bij de producent van industriële deuren Dynaco. Frederik’s opdracht was duidelijk: door middel van IT systemen processen het bedrijf efficiënter maken. Aan deze missie heeft hij uiteindelijk meer dan 10 jaar gewerkt.

Een intrapreneur die de grote sprong waagt

Eén van de grotere projecten waaraan Frederik gewerkt heeft, focuste op het ontwikkelen van een systeem om automatisch offertes voor distributeurs te generen. Dit proces nam enorm veel tijd in beslag maar was nochtans kritisch om de groei van het bedrijf te ondersteunen. Uit het niets bouwde Frederik het hele IT systeem op. Het werk rendeerde en tot op heden gebruikt Dynaco nog hetzelfde systeem. Dit succes smaakte naar meer. Frederik stelde vast dat er nog tal van bedrijven met gelijkaardige problemen te kampen hadden wanneer ze offertes naar distributeurs wouden versturen. Veel tijd en geld zou verloren gaan indien ieder bedrijf zijn eigen systeem zou ontwikkelen. Veel meer was er niet nodig om Frederik te overtuigen de stap naar het ondernemerschap te zetten, HiveCPQ was geboren, een platform om bedrijven te helpen bij het genereren van offertes.

Bootstrappen en lean entrepreneurship zit in het DNA van HiveCPQ

Gedurende twee jaar heeft Frederik aan zijn SaaS (software-as-a-service) product gewerkt. Dit deed hij lange tijd zonder externe financiering. Dankzij freelance opdrachten kon hij de rekeningen betalen en de rest van de tijd kon hij spenderen aan HiveCPQ.

Een product zoals HiveCPQ bouwen is enorm complex en heeft tal van verschillende expertises nodig, maar deze kennis is maar nodig gedurende een bepaalde tijd. Binnen Hive CPQ zijn 7 personen actief, niet allemaal zijn fulltime.  Krachten worden ingezet als nodig, op freelance basis. De freelancers kunnen met hun expertise intensief op een bepaald product aspect werken, bijvoorbeeld de security of het design, maar hoeven daarvoor niet fulltime aangeworven te worden.

Ondertussen is HiveCPQ gegroeid en klaar voor eerste full-time aanwerving, een wing-man of (vrouw) die Frederik zal helpen met het meer technische luik van het product. Indien interesse om bij HiveCPQ te gaan werken, hierbij de link naar de jobomschrijving.

De Birdhouse: “Enkel de selectie procedure heeft mij al super veel nieuwe inzichten gegeven”

Voor de meer strategische beslissingen laat Frederik zich bijstaan door Olivier Coune, ex-CEO van Dynaco en ook business angel van HiveCPQ. Toen hij een oproep zag staan om deel te nemen aan een nieuwe lichting van The Birdhouse accelerator heeft hij geen moment getwijfeld. Dankzij The Birdhouse zou hij zich niet enkel kunnen omringen door andere mentoren uit de ondernemerwereld, maar ook toegang hebben tot workshops, een leuke officespace in Gentof Antwerpen, een heel netwerk van start-ups en misschien zelfs nieuw kapitaal.

De selectieprocedure van The Birdhouse was zeer to-the-point en efficiënt. Een korte online applicatie waarna Frederik werd uitgenodigd om HiveCPQ te komen pitchen. Uiteindelijk was er nog een speed-dating ronde waarbij hij zijn concept kon aftoetsen bij een 15 tal mentoren van The Birdhouse. Deze speed-dating ronde was enorm verrijkend. Hij heeft daarbij niet enkel bevestiging gekregen dat hij op het goed pad zat, maar hij vertrok uit huiswaarts met zeer nuttige tips.

Vandaag is Frederik al over de helft van het 6 maanden durende traject bij The Birdhouse. Het is nog te vroeg om een finaal oordeel te vellen maar hij heeft geen moment spijt gehad van zijn beslissing, in tegendeel. Wat voor hem The Birdhouse uniek maakt is de voeding van relevante informatie (workshops, advies van zijn mentoren,…) en de band die is ontstaan met de andere start-ups van zijn lichting. Zo kan hij bij andere startups terecht met vragen over rekrutering bij start-ups. Dit in combinatie met de workshop die ze hebben gekregen over een slim HR-beleid van The Birdhouse verzekeren dat hij niet dezelfde fouten maakt die anderen in het verleden misschien gemaakt hebben.

Jouw startup traject ook een versnelling hoger schakelen

Indien je jouw start-up of onderneming naar het volgende niveau wil tillen via coaching van ervaren ondernemers kan je nu inschrijven voor de volgende Birdhouse lichting. Inschrijven kan via deze link.De deadline is 7 januari 2018.

Antoine Smets

Plaats reactie

the-birdhouse-i-van-intrapreneur-tot-entrepreneur-het-verhaal-van-hivecpq