Scroll to top

Top

Geen reacties

Vergeet je PIN code, gebruik binnenkort je lichaam

Gepost op 12/05/2015
Vergeet je PIN code, gebruik binnenkort je lichaam

Vorig jaar was de vingerscanner om je startscherm te ontgrendelen een enorme hype. De meeste recente high-end smartphones zijn dan ook uitgerust met deze toepassing. Vandaag komen er continu nieuwe biometrische identificatiesystemen uit die de veiligheid zouden moeten verbeteren. Deze identificatiesystemen worden ook gebruikt voor meer en meer toepassingen. Zo vervangt deze technologie naast de PIN code tegenwoordig ook al andere wachtwoorden en zelfs kredietkaart gegevens.

Probleem met vinger scannen?

De identificatie door je vinger te scannen met je gsm is voor de meesten al niets nieuws meer. Toch zijn er enkele problemen opgedoken waardoor er steeds nieuwe technologieën ontwikkeld worden. Hackers slagen er in één dag in om je vingerafdruk te achterhalen en op die manier je toestel te ontgrendelen. Zo kunnen ze je vingerafdruk (die overal op het glas van je smartphone terug te vinden is) fotograferen en er een fysieke replica van te maken. Ook hebben mensen die ouder worden vaak het probleem dat hun huid de elasticiteit verliest waardoor het scannen vaak moeilijker zal worden.

Om deze problemen tegen te gaan kwamen al enkele bedrijven met alternatieve scanwijzen op de proppen. Zo hebben we bijvoorbeeld recentelijk nog geschreven over de gezichtsherkenning door Alibaba (veiligheid hiervan houden we in het midden). Naast dit initiatief zijn er nog andere belangrijke identificatiesystemen die we hieronder even toelichten.

Yahoo Bodyprint

Schermafbeelding 2015-05-12 om 18.32.31

Een eerste nieuwe technologie is het scannen van lichaamsdelen met behulp van het touchscreen van je smartphone. Het touchscreen is in staat om verschillende lichaamsdelen te herkennen en toe te wijzen aan een bepaalde identiteit (oren, vuist, knokels, handpalm, vingers). Vingerscanners zijn enkel beschikbaar op smartphones die al direct in een hogere prijsklasse komen te liggen. Deze technologie zou echter werken met elke smartphone die een touchscreen heeft. Uit eerste testen is gebleken dat deze technologie in 99,52% van de gevallen de juiste identificatie kon waarnemen. Nog even geduld tot deze technologie geoptimaliseerd is maar hij zit eraan te komen! Hieronder zie je hoe het werkt:

Fijitsu’s iris identificatie

Tijdens de MWC15 (Mobile Web Congres) toonde Fijitsu reeds zijn prototype dat in staat was om je te identificeren door middel van je iris te scannen. Dit zou het nog eenvoudiger maken om je smarthphone te ontgrendelen of om je aan te melden op Facebook, e-mail of andere web services. Het scherm kan dus ontgrendeld worden door simpelweg een blik te werpen op je smartphone. Na twee levensjaren verandert de iris niet meer en het is zeer moeilijk of zelfs onmogelijk om een fysieke replica te ontwikkelen.

De technologie werkt in combinatie van een infrarood LED lampje en een infrarood camera. Het herkent het patroon van de iris door met het LED lampje in de ogen te schijnen en vervolgens met de camera een foto te nemen van het patroon. Dit patroon wordt op zijn beurt automatisch gelinkt met de gebruiker van het toestel. Er zijn de dag van vandaag al gelijkaardige technologieën op de markt beschikbaar, maar in tegenstelling tot deze is de Fijitsu technologie in staat de iris te scannen wanneer die tot op 22 cm van het toestel verwijderd is (traditionele technologieën werken doorgaans maar tot op een afstand van 10 centimeter). Hieronder een filmpje dat de technologie toelicht (dat waarschijnlijk niemand zal verstaan, al zegt een beeld meer dan duizend woorden 😉 )

 

Nymi hartslag identificatie

Een andere opkomende trend is dat je hartslag je PIN code kan vervangen. Nymi is een wearable dat een elektrocardiogram gebruikt om de gebruiker te identificeren. Het device zet de unieke hartslag om in een sleutel dat kan gebruikt worden om elk denkbaar apparaat te gaan ontgrendelen. Ook deze technologie zou verder gaan dan enkel een PIN code of een paswoord vervangen. Nymi denkt er zelfs aan om auto- en huissleutels te gaan vervangen in de toekomst. Ikzelf moest ook even mijn wenkbrauwen optrekken wanneer ik te horen kreeg dat elke hartslag uniek is. Het is gebaseerd op de grootte en vorm van je hart en de positionering van je hartkleppen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat lopen zal je hart sneller of trager gaan slaan, maar de vorm en de grootte zullen niet veranderen. Deze vorm van biometrische identificatie is echt wel het meest disruptieve dat we konden opmerken. De Nymi armband kost 149$ en kan je hier bestellen. Kijk hoe het werkt:

Een technologische evolutie waarrond nog veel polemiek zal ontstaan betreft gebruikservaring en privacy, maar zeker in onze richting aan het komen is.

Christophe Havermans

Plaats reactie