Scroll to top

Top

3 reacties

Big Data en Preventieve Gezondheid

Gepost op 06/07/2014
Big Data en Preventieve Gezondheid

‘Big Data’ en alles wat er rond hangt, moet wel het meest vage buzzword zijn in tech-land. Dit waarschijnlijk omdat de toepassing van het begrip nog steeds moeilijk haalbaar is voor bedrijven, IT-specialisten en overheden. Big Data is de verzamelnaam voor elke bundel data die zo omvangrijk is dat het moeilijk wordt ze te analyseren met de bestaande softwareprogramma’s.

Wat is ‘Big Data’ en ‘Big Data Mining’

Een voorbeeld:

Denk aan je Nike+ loopapplicatie die nauwkeurig bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt, hoe snel en welke afstand je loopt. De app houdt ook bij op welk tijdstip je loopt, welke route je aflegt, en op welk moment je pauzeert. Voor elke looppartij houdt de applicatie dus heel wat informatie bij. Nike+ registreert deze data voor elke loper ter wereld die de app gebruikt en verzamelt deze in één datagroep. Met deze ‘Big Data’ kunnen heel wat organisaties iets doen.

Stel dat de sportgigant Nike al de verzamelde informatie gaat analyseren (ofwel ‘Big Data Mining’), dan kunnen ze perfect weten welke routes binnen een bepaalde omgeving het meest belopen worden, op welk tijdstip van de dag en waar de gemiddelde loper het vaakst pauzeert.

De toepassingen liggen voor de hand; de Nike reclamepanelen plaatsen ze nu langs de route die druk belopen wordt, een nieuwe Nike Store opent beter de deuren nabij het loopgebied dan aan de andere kant van de stad. Daarnaast kan Nike perfect datapakketten doorverkopen aan drankengigant Aquarius die op haar beurt gratis staaltjes nieuwe sportdrank kunnen uitdelen op het moment en de plaats waar het merendeel van de lopers hun pauze houdt…

De waarde van Big Data, maar dan vooral van het ‘Minen’ (analyseren) hiervan wordt al snel duidelijk. Maak je maar niet druk, volgens technologie onderzoeksbureau Gartner begint amper 10% van de Europese bedrijven met Big Data Mining te experimenteren. In de Verenigde Staten gaat dat al wat sneller.

Big Data en je verzekering

In de Verenigde Staten trekt een heel debat zich op gang over het gebruik van Big Data in de gezondheidszorg. Vooraleer uit te weiden over de kern van dit artikel, in twee zinnen kort even hoe ObamaCare de gezondheidszorg in de Verenigde Staten veranderd heeft.

Het Amerikaanse gezondheidssysteem is erop gebaseerd dat ziekenhuizen door de overheid niet vergoed worden op basis van het aantal testen dat ze doen bij de patiënt (zoals dat wel nog steeds in België het geval is). Maar wel op basis van de mogelijkheid om hun patiënten gezond te houden zonder dat ze opnieuw moeten opgenomen worden in het ziekenhuis.

Amerikaanse gezondheidsinstellingen hebben er dus alle baat bij je zo lang mogelijk gezond te houden. Hier komt Big Data in het spel.

Carolinas HealthCare System, een Amerikaanse gezondheidsinstelling die meer dan 900 zorgpunten (ziekenhuizen, dokters etc.) beheert,  experimenteert al jaren met data van meer dan twee miljoen mensen. Zo proberen ze inzicht te krijgen in de levensstijl van patiënten, om zo diegenen met een hoog risico op ziekte  eruit te filteren en in te grijpen voor deze ziek worden.

Een voorbeeld:

Stel je voor dat je dokter je opbelt omdat hij merkt dat je gymabonnement niet vernieuwd werd, dat je de laatste tijd minstens één keer per week fastfood eet en dat je sinds kort kleren shopt die een maatje groter zijn dan normaal. Hij maant je aan je niet te laten gaan, omdat je stilaan een verhoogd risico krijgt om diabetes te ontwikkelen.

Hier is dan zogenaamde preventieve gezondheidszorg van toepassing. Een gelijkaardige methode kan ervoor zorgen dat de gezondheidskost daalt én mensen gezonder door het leven gaan.

Privacy? Iemand?

Maar hoe zit dat met privacy en de vrijheid om je eigen levenswijze te kiezen? Misschien eet je wel graag een dubbele cheeseburger, vind je cardiotraining op een loopband helemaal niet leuk of heb je geen tijd om drie keer per week te gaan fitnessen.

En wat gebeurt er wanneer deze data beschikbaar wordt gesteld aan verzekerings-maatschappijen? Deze kunnen immers aan de hand van hoeveel pakken chips je per week binnen speelt, berekenen wat je gezondheidsrisico is EN hierdoor je maandelijkse premie voor de gezondheidsverzekering verhogen…

Het is duidelijk dat de combinatie van technologie en de iets gevoeligere zaken (gezondheid, bankieren) al snel conflict kan uitlokken. Het debat moet daarom zo snel mogelijk opengetrokken worden! Het wetgevend orgaan moet op het scherp van de snee spelen en ieder voor zich moet kunnen uitmaken hoe ver ICT kan en zal meespelen in de ontwikkeling van haar/zijn leven. Het is duidelijk dat je compromissen zal moeten sluiten. Een én/én-verhaal bestaat hier volgens ons niet.

Wat is jou visie op de integratie van Data-mining op je eigen leven?

Reach out!

Thomas

Why hospitals want to use consumer data

Plaats reactie

big-data-en-preventieve-gezondheid