Scroll to top

Top

1 reactie

Back to the Future met de Hoverboard

Gepost op 27/10/2014
Back to the Future met de Hoverboard

Weet je nog, die epische Back to the Future films met Michael J. Fox als rebel kid en Christopher Loyd als wacko professor.  Ze deden velen onder ons dromen over de toekomst van technologie. Tijdreizen met een sportwagen en over de grond zweven met een hoverboard, fantastisch!

Dat eerste is er nog niet, alhoewel onze vriend Elon Musk met Tesla serieus aan het stunten is, en zal er waarschijnlijk morgen ook nog niet zijn. Dat tweede, namelijk met een hoverboard door de straten sjezen, zou er misschien wel wat sneller kunnen zijn dan gedacht.

De technologie achter de Hoverboard

De tech start-up Arx Pax uit Californië slaagde erin een eerste werkende versie van zo’n futuristische hoverboard in elkaar te knutselen. De technologie achter dit knalproject is gebaseerd op magnetische velden. Denk aan wat er gebeurt als je beide positieve of negatieve kanten van twee magneten bij elkaar probeert te brengen. In plaats dat ze elkaar aantrekken, stoten ze elkaar af. Het grote probleem hierbij is dat er geen stabiele fase bestaat in deze afstoting. Net hier wist Arx Pax een oplossing voor te vinden. Nu kan een object stabiel zweven op een oppervlakte.

Hoverboard

De technologie staat nog in haar kinderschoenen, maar het is fantastisch te zien dat bepaalde start-ups volledig out of the box durven ontwikkelen en bewezen theorieën durven uitdagen en in twijfel trekken.

Toepassingsmogelijkheden

Sowieso zal het nog enige tijd vergen om deze technologie te verfijnen en marktwaardig te maken. Toch durven we al groot dromen en zien we toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van bepaalde grote objecten aan de hand van deze technologie. Stel je voor dat raketten gebouwd op Cape Canaveral aan de hand van deze technologie vervoerd worden naar de lanceringsplatformen (hallo Elon Musk en SpaceX). Of dat volledige huizen of wijken in de context van smart cities op deze manier worden georganiseerd. The sky is the limit lijkt het zo.

Droom in tussentijd nog maar even weg met onderstaande scène uit Back to the Future ;). En als je jezelf echt aangetrokken voelt ;), dan kan je mee investeren in dit project dankzij de Kickstarter campagne.

Ludwig

Plaats reactie

back-to-the-future-met-de-hoverboard