Scroll to top

Top

Geen reacties

Met Pitstop voorspel je autoproblemen voor ze zich stellen

Gepost op 06/08/2016
Autopech? Pitstop helpt je weer op weg.

Toegegeven, de titel is een aandachtstrekker en een stille knipoog naar een reclameslogan van pechverhelpingsdienst VAB. Dit deden we echter bewust omdat we in deze post willen schrijven over “Pitstop”, een digitaal automotive platform van de Canadese start-up Ansik Inc. De droom van de ondernemers is om autoproblemen te kunnen voorspellen voor ze zich daadwerkelijk voordoen. Nu de medische industrie volop beweegt richting “voorkomen is beter dan genezen” kan ook de mobiliteitssector niet achter blijven. Inspelend op deze trend gaat Pitstop de uitdaging aan om big data in te schakelen in de onderhoudscyclus van het wagenpark.

Waarom wearables ook op voertuigen van toepassingen kunnen zijn

We willen niet zover gaan om het menselijk lichaam met een auto te vergelijken. Toch kunnen we stellen dat voertuigen, net zoals het lichaam, complexe systemen zijn. Dit zal (althans wat technologie betreft) enkel toenemen naar de toekomst toe. De analogie met de medische sector kunnen we doorzetten. Zo is de markt van wearables sterk gaan inspelen op de trend om gezonder te gaan leven en problemen aan te pakken nog voor ze zich stellen. Wagens op hun beurt zijn, in vergelijking met ons lichaam, al veel langer uitgerust met de modernste apparatuur. Geavanceerde boordcomputers maken het zo mogelijk om een enorme hoeveelheid data aan te leveren. Data bieden het potentieel om voorspellende algoritmen te ontwikkelen die aangeven welke onderdelen aan vervanging toe zijn. De CEO van Pitstop, Shiva Bhardwaj, heeft door eigen ervaring in zijn vaders garage het potentieel van dergelijk systeem ingezien.

13174029_1033848289985715_2292321952988290412_n

De technologie achter de software

Boordcomputers laten de garagisten toe om heel wat te weten te komen over de “gezondheid” van het voertuig. Zo kan er nagegaan worden of er lekkage was, of er bepaalde systemen problemen hebben ondervonden en in toenemende mate (interessant voor de verzekeringsmaatschappij) hoe de bestuurder gereden heeft. Die data zijn nu een hulp (of voor sommige garagisten naar eigen zeggen een “pain in the ***”) bij het stellen van een “diagnose” en het bedenken van een oplossing. Pitstop wil een stap verder gaan in het gebruik van data. Via een bluetooth “On Board Diagnostics” systeem wil de start-up de gebruiker mee betrekken in de “onderhoudsloop”. Zo krijgt de bestuurder via de smartphone ook real-time data over de status van de verschillende onderdelen. Op die manier kan tijdig een onderhoud ingepland worden om zo de hoge kosten van herstelling (of erger: ongeval door een technisch mankement) te vermijden. De start-up heeft al seed capital kunnen vergaren.  Toch zal het bedrijf moeten scalen willen we ook effectief hun doorbraak zien in de rest van de wereld.

squad

Plaats reactie

met-pitstop-voorspel-je-autoproblemen-voor-ze-zich-stellen