Scroll to top

Top

Geen reacties

Artificiële Intelligentie maakt Elon Musk zenuwachtig.

Gepost op 29/12/2015
Artificiële Intelligentie maakt Elon Musk zenuwachtig.
Artificiële Intelligentie is een hot topic. Recent heeft de man die ons Tesla gaf zich in de debatten gemengd.  We zijn fan van Tony Stark Elon Musk hier bij Technologium. De man is een echte futurist: Zip2, Paypal, SpaceX, Tesla,… de lijst met zijn professionele exploten is indrukwekkend en het lijkt erop dat hij nog niet van plan is te stoppen.  Deze week kondigde de techmagnaat OpenAI aan. Het bedrijf heeft een aantal superspecialisten uit de wereld van Artificiële Intelligentie (A.I.) gehaald met de bedoeling diepgaand onderzoek naar A.I. te starten.  Het is geen geheim dat Musk zich zeer veel zorgen maakt over het onderwerp. Hij beschouwt A.I. en de singulariteit (een artificiële intelligentie die de intelligentie van de mensheid exponentiëel overstijgt) als één van de grootste existentiële bedreigingen van de toekomst.
musk

 

Musk vertrouwt artificiële intelligentie niet

De Singulariteit: een god in een doosje.

De Singulariteit (soms ook Technologische Singulariteit genoemd) is een theorie die stelt dat op een gegeven moment in de toekomst de technologische vooruitgang een Artificiële Intelligentie zal doen ontstaan die zo geavanceerd is dat ze tot zelfverbetering in staat is.  Simpelweg gezegd: een computer die een betere versie van zichzelf ontwerpt en bouwt. Herhaal dat proces en na verloop van tijd is de exponentiele groei van intelligentie zo groot dat er iets nieuws ontstaat: een superintelligente entiteit die de intelligentie en capaciteiten van de mensheid vele malen overstijgt. Denk mens versus mier. Letterlijk.

Infograph Singularity

Source: Time Magazine

Artificiële Intelligentie en OpenAI

Elon Musk en zijn OpenAI co-founder Sam Altman (CEO van de tech start-up incubator Y Combinator) vrezen dat als het onderzoek naar Artificiële Intelligentie geleid wordt door financiele belangen het slechts een kwestie van tijd is voor er een A.I. apocalypse ontstaat. Denk Age of Ultron gecombineerd met Terminator en een vleugje Mad Max. Voor de moedigen, Google “Roko’s Basilisk” of klik hier, en wanhoop!  De Apocalyps lijkt momenteel misschien erg vergezocht, maar dat heeft Musk er niet van weerhouden om een klein fortuin in OpenAI te investeren terwijl Stephen Hawking, Bill Gates en een lange lijst van technocraten goedkeurend knikken.  De bedoeling van OpenAI is om de kennis die men vergaart rond Artificiële Intelligentie open source te maken. Het idee is dat als iedereen A.I. kan maken in plaats van pakweg enkel Google, Amazon of Facebook (die daar al rasse schreden in hebben gezet) de kans groot is dat indien er ooit een agressieve of kwaadaardige singulariteit zou ontstaan er genoeg goedaardige A.I.’s zouden zijn om het kwaad te bestrijden of dat we op tijd het ontstaan van een singulariteit zouden kunnen stoppen.

Wetgeving

Er wordt al een hoop onderzoek naar A.I. gedaan en zoals bij experimenten met bacteriën en genetisch gemodificeerde planten lijkt het een logische keuze om goede regelgeving te bouwen. Het probleem is dat er nog geen internationaal framework bestaat om dit te overzien. De meeste wetgevers wereldwijd zijn nog bezig drones te begrijpen.  Daarom wil Musk met OpenAI alvast een begin maken. Niet door wetgevers te bewerken, maar door zelf het voortouw in het onderzoek te nemen in de hoop de ontwikkeling te kunnen controleren.  Zijn redenering is uiteindelijk eenvoudig: momenteel zijn het merendeel van A.I demo’s nog erg leuk: pong spelen, robotje laten rondrijden,… maar vele denkers zien daar ook het eventuele risico: een plotse opstoot van kennis tijdens zo’n demonstraties (wat in het Engels een awakening wordt genoemd) met catastrofale gevolgen. Nu, zo ver zijn we nog niet. Het merendeel van de specialisten terzake komt niet verder dan ‘het gebeurt tussen 5 en 100 jaar’. We hebben voorlopig nog niets te vrezen. Voorlopig.

We houden het voor jou in het oog!

Plaats reactie

artificile-intelligentie-maakt-elon-musk-zenuwachtig