Scroll to top

Top

Geen reacties

Artificiële hersenen

Gepost op 16/05/2015
Artificiële hersenen

Er werd op Technologium al heel wat geschreven rond artificiële intelligentie. Veelal gaat het dan om geavanceerde computerprogramma’s gebaseerd op een veelvoud van wiskundige stellingen die uitgevoerd worden op processors zoals we terugvinden in onze laptops. Er zijn echter ook wetenschappers bezig met het ontwikkelen van specifieke hardware die de werking van onze hersenen nabootst.

IBM SyNAPSE

In 2011 kwam de techgigant IBM voor het eerst op de proppen met een SyNAPSE processor, waarbij SyNAPSE staat voor de indrukwekkende afkorting Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics.
Grofweg komt het erop neer dat de chip de werking van neuronen en synapsen simuleert: twee essentiële onderdelen van het menselijk zenuwstelsel. Een neuron is een zenuwcel die verantwoordelijk is voor het ontvangen en versturen van elektrische impulsen. Deze prikkels, die de werking van ons lichaam controleren, worden verzonden via synapsen. Een synaps regelt het contact tussen twee zenuwen en zorgt ervoor dat de impuls verder gecommuniceerd wordt.

Memristor art

IBM’s SyNAPSE project tracht die werking na te bootsen: via hardware werden in 2011 voor het eerst 256 neuronen en 262.144 programmeerbare synapsen nagebouwd. Dit lijkt misschien al heel wat, maar deze 256 neuronen komen niet echt in de buurt van de circa 100 miljard neuronen in het menselijk lichaam. Vorig jaar kwam IBM dan ook met een tweede versie die beschikte over 1 miljoen neuronen en 256 miljoen synapsen.

Werking

In deze chip worden de synapsen gebruikt als een soort van geheugen. De neuronen zelf dienen als rekeneenheid, je kan ze vergelijken met een core uit de traditionele computer- of smartphoneprocessors. De traditionele computers zijn eigenlijk uit de hand gelopen rekenmachines, veel beter dan de mens in doorgedreven berekeningen. Minder goed zijn die machines in de meer creatieve taken die veelal met de rechterhelft van onze hersenen geassocieerd worden: leren, gezichtsherkenning en object terugvinden in een foto. De vele cores van deze artificiële hersenen zijn hiervoor uitermate geschikt en dat aan een fractie van het stroomverbruik van de rekenkernen van een laptop.

Niet alleen SyNAPSE

Naast IBM zijn onder andere ook onderzoekers van UC Santa Barbara bezig met een dergelijk project. Zij wisten onlangs een neural netwerk met 100 synapsen in te zetten voor beeldclassificatie (het klasseren van foto’s op basis van hun inhoud). Dit beperkte circuit slaagde erin om succesvol goed de letters z, v en n te herkennen in afbeeldingen.

Memristor circuit

Conclusie

Ondanks dat heel wat instituten nu al even bezig zijn met het ontwikkelen van artificiële hersenen blijft het toch nog even wachten op het eerste commerciële product. De traditionele processor met al zijn rekenkracht zal niet direct verdwijnen. Wel kan het zijn dat je computer er in de toekomst een neuronenchip bij krijgt voor specifieke taken.

Tags
Bram Vandewalle

Plaats reactie

artificile-hersenen