Scroll to top

Top

Geen reacties

Apple Watch 4 Series | De aanhouder wint

Gepost op 12/01/2019
Apple Watch 4 Series | De aanhouder wint

Tijdens het recente Apple event werden er nieuwe iPhones voorgesteld met bijna onmogelijke benamingen. Zo noemt de grootste telg in de iPhone line-up de XS Max aka de Extra Small Max…Dit terzijde is er op iPhone vlak betrekkelijk weinig nieuws onder de zon en gaat het veel meer over iteratie dan wel over innovatie.

Op Apple Watch front liggen de kaarten echter anders, en kan er wel degelijk gesproken worden van een noemenswaardige verandering. Op het eerste zicht zou je denken van niet aangezien het algemene design onveranderd lijkt. Echter zorgt een dag in het leven met de nieuwe Watch 4 meteen voor een andere impressie.

Het nieuwe design

De vorige Apple Watches kwamen in twee groottes namelijk een kleinere 38mm versie en een grotere 42 mm versie, De Series 4 is verkrijgbaar in 40mm en 44mm. Dat verschil is, zeker voor de 40mm, zo goed als onmerkbaar. Dit heeft veel te maken met het feit dat de nieuwe versie wel merkbaar dunner is dan zijn voorganger.

Een andere meer opvallende verandering is het scherm. In vergelijking met de vorige generatie krijg je 30% meer schermplezier en dat maakt een groot verschil op vlak van gebruik. Die extra dertig procent zorgt ervoor dat het bedienen van de Watch gemakkelijker wordt en dat het ganse plaatje er eleganter uitziet rond de pols.

Apple Watch 4

Een derde opvallende wijziging vinden we aan de achterkant. De hartmeter onderging een drastische make over. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Apple Watch 4 zich ten opzichte van de voorgangers succesvol positioneert als een medisch apparaat dat meer doet dan je gezondheid in de gaten houden. Hier komen we wat verder op terug.

De nieuwe functionaliteiten

De Series 4 draait op WatchOS 5, het nieuwe Apple Watch software platform. Dit zorgt meteen voor aantal nieuwe mogelijkheden. Zo is er een automatische work-out detectie, worden notificaties handig gegroepeerd en kan je naar podcasts luisteren vanop je Watch zonder dat je een iPhone nodig hebt.

Echter bevindt de meest noemenswaardige verandering zich in de gezondheidsafdeling. De Watch 4 zet een heel impressionante stap richting een volwaardig medisch apparaat rond je pols. Het bewijs daarvan is dat het Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) de Watch 4 officieel erkent en certificeert als een elektronisch apparaat dat kan ingezet worden voor het meten van het menselijke hart. Dit betekent zoveel als dat de medische industrie er mag op vertrouwen dat de data die geregistreerd en gecommuniceerd wordt via de Watch, correct is.

Daarmee opent Apple een nieuwe wereld aan mogelijke toepassingen voor onderzoekers en techneuten die apps willen bouwen op basis van ECG en hart-gerelateerde zaken. Zo geeft de Watch 4 nu reeds notificaties als je hartslag onder of boven een bepaald ritme gaat en kan het apparaat dankzij de ingebouwde ECG detecteren indien de drager een bepaalde hartafwijking heeft zoals een onregelmatige hartslag*.

Daarnaast beschikt de Apple Watch ook over actieve valdetectie. Zo zal een plotselinge val + 30 seconden zonder daaropvolgende beweging automatisch een bericht kunnen sturen naar een dokter of het noodnummer bellen. Zeker voor oudere mensen kan deze functie een groot verschil maken, misschien zelfs tussen leven en dood.

* De specifieke app die de ECG functionaliteit van de Apple Watch 4 mogelijk maakt, zal gelanceerd worden in de komende weken. 

Ludwig

Plaats reactie

apple-watch-4-series-de-aanhouder-wint