Scroll to top

Top

Geen reacties

Apple medeoprichter Steve Wozniak aan het woord

Gepost op 09/06/2016
Apple medeoprichter Steve Wozniak aan het woord

Het gebeurt niet iedere dag dat je de kans krijgt om op de koffie te gaan bij één van de peetvaders van Silicon Valley en de ganse technologie revolutie. Vandaag kregen we de kans om heel dichtbij Steve Wozniak, de medeoprichter van technologie gigant Apple te gaan zitten.

Aan het einde van TrailheaDX, de Salesforce developers conferentie, was Wozniak de eregast tijdens een panel gesprek. Technologie stroomt hevig door ‘de andere Steve’ zijn aderen. Wat en hoe hij de toekomst van tech ziet en welke rol de mens daar nog in speelt, lees je hier.

Technologie gisteren, vandaag en morgen

De technologie persoonlijkheid – Wozniak doet trouwens een beetje denken aan de Amerikaanse JP Van Rossem – had het uitgebreid over zijn periode als jonge techneut en oprichter van Apple. Hij vertelde dat programmeertaal’ in de begindagen van Apple, zo goed als niet bestond. Het bouwen van applicaties en besturingssystemen was volledig nieuw en nam dan ook enorm veel tijd. Je wist immers niet wat je aan het bouwen was.

Vandaag is het zo dat dankzij het volwassen worden van technologie, er allerhande digitale programmeertalen zijn die het communiceren tussen mens en machine verzorgen. Nu weet je als ontwikkelaar bijvoorbeeld dat je bij het gebruik van code #0000FF een blauwe kleur mag verwachten op de ‘consumentenversie’ van een website.

Morgen wordt programmeren overbodig als kennis, voorspelt Wozniak. Spelers zoals Salesforce en Google bouwen immers allerhande toolkits die je toelaten om verschillende volledige elementen bij elkaar te gooien, eventjes goed te mixen, en voila, daar heb je dan je app of je site.

Mens versus machine

Een volgend gespreksonderwerp die we aansneden, was de relatie tussen mens en machine. Wozniak is zeer enthousiast over de evolutie die technologie (de machine) tot op vandaag heeft gekend. Dit gezegd zijnde, gelooft hij dat we vandaag effectief aan het einde zitten van de Wet van Moore. Deze wet binnen de technologie voorspelt dat de snelheid van computer rekenkracht iedere twee jaar verdubbeld. Dit vooral dankzij innovaties bij chip fabrikanten zoals Intel, Qualcomm etc.

Voor hem is de volgende grote stap de bewustwording van computers en technologie. Een heel hekel onderwerp omdat dit in essentie inhoudt dat technologie zal weten dat het (hij/zij?) bestaat. Dit is iets typisch menselijk en ons belangrijkste kenmerk dat ervoor zorgt dat we nadenken over onszelf, onze omgeving en onze rol binnen die volledige context. Technologie heeft tot op vandaag de mens nodig om richting en context te bepalen, maar als het dit zelf zal kunnen, wat is dan nog de meerwaarde van de mens binnen dit alles EN hoe zal Technologie over de mens denken?

H = S – F

En meteen ook de laatste pilaar van het korte gesprek. Heeft op zich niet direct iets te maken met technologie, maar eerder met de basis insteek die Wozniak al heel zijn leven heeft. Het is deze formule die hem stuurt bij het maken van beslissingen en het nemen van risico’s.

De formule staat voor: Happiness (Geluk) = Smiles (Lach) – Frowns (Frons) 

Wozniak gelooft dat deze formule ervoor zorgt dat hij de dingen heeft gedaan (en nog steeds doet) die hem gelukkig maken. Hij doet zoveel mogelijk dingen die hem doen lachen (in zijn geval experimenteren met nieuwe technologie en het uithalen van streken) en probeert de dingen die hem doen fronsen of die hem frustreren tot het minimum te beperken, ook al houdt dit in om impulsieve en onberedeneerde beslissingen te nemen.

Een anekdote om te eindigen

Anekdotisch vertelde ‘Woz’ ook over alle streken die hij in het verleden uithaalde met Steve Jobs. Zo had Wozniak als jonge techneut een apparaat ontwikkeld (blue box) dat toeliet om gratis internationale telefoongesprekken te voeren. Op een avond testte hij het apparaat uit met Steve Jobs. Woz bevond zich in 1 telefooncel en Jobs in een andere. Wozniak gebruikte de Blue Box om Jobs te bellen op het nummer van de telefooncel waarin hij zich bevond. Toen Jobs opnam, deed Wozniak alsof hij van een politionele instantie was dat het duo op heterdaad betrapt had. Jobs panikeerde, liep uit zijn telefooncel en riep naar Wozniak dat ze zo snel mogelijk moesten lopen…Wozniak wist natuurlijk beter :).

Ludwig

Plaats reactie

apple-medeoprichter-steve-wozniak-aan-het-woord