Scroll to top

Top

6 reacties

Apple Healthbook als accelerator voor Patient Empowerment?

Gepost op 17/08/2014
Apple Healthbook als accelerator voor Patient Empowerment?

Het internet heeft ervoor gezorgd dat de patiënt beter geïnformeerd is over iemands medische toestand en geneeskunde in het algemeen. De patiënt tast niet meer in het duister en de arts heeft niet langer alleenheerschappij op medische kennis. Patient empowerement is gebaseerd op de idee dat een patiënt meewerkt met de arts om zo de beste behandeling te bekomen. Zo staat de arts niet langer centraal, maar wordt de patiënt centrale speler in zijn zorgproces. De quantified-self revolutie is onderdeel van die idee en geeft patiënten opnieuw meer macht in het meten en organiseren van hun zorgproces. Wearables zoals FitBit meten nu al je bewegingsactiviteit en de evolutie van je hartslag. Draagbare medische sensoren kunnen je bloedsaturatie of ademhalingsactiviteit meten en bijhouden.

De volgende stap is één platform, dat alle gezondheidsdata van een patiënt centraliseert, analyseert en bijhoudt. Maar zo ver zijn we nog niet.

Wat is een gezondheidsplatform?

De idee bestaat er in dat elke patiënt een digitaal gezondheidsprofiel heeft waar diens medische gegevens in staan, waar een geschiedenis van de medische ingrepen opgenomen worden en waar zorgwerkers (zoals dokters, verpleegkundigen e.a.) deels of helemaal inzage in kunnen krijgen (en eventueel toestemming krijgen om het profiel aan te passen). Hier bovenop kan je alle data van sensoren, medische tracers en wearables op het platform laten toekomen zodat de dokter zijn analyse kan baseren op een langere serie van trends. Een bloeddrukcontrole bij je doktersbezoek is tenslotte ook maar een momentopname en kan niet representatief zijn voor hoe je je voelt.

Een gezondheidsplatform in België

Tot dusver bestaat enkel je elektronisch medisch dossier, maar nog geen ‘gezondheidsdossier’, waar meer dan enkel medische ingrepen bijgehouden worden.

Heel wat initiatieven werden reeds opgezet. Vooral start-ups, proberen via incubatoren hun idee uit te werken. Cubigo is daar eentje van. Daarnaast zijn er ook al heel wat overheidsgesteunde initiatieven tussen de industrie en de academische wereld, bijvoorbeeld door iMinds, het Vlaams digitaal onderzoekscentrum. Maar geen van bovenstaande initiatieven is al helemaal opgezet. Redenen hiervoor zijn een strikte regelgeving en een zeer ingewikkeld en versnipperd gezondheidsnetwerk.

Binnenkort baas over je eigen elektronisch gezondheidsdossier?

In 2008 lanceerde Google al Google Health, het eerste wereldwijde persoonlijke gezondheidsdossier, waar patiënten vrijwillig en kosteloos al hun gezondheidsdossiers konden centraliseren. Google Health werd offline gehaald in 2011. Waarom Google Health faalde, vind je hier.

In 2014, nu digitale gezondheidszorg terug opmars maakt via de ‘quantified-self revolutie’, proberen technologiebedrijven opnieuw de markt te betreden. Google kondigt Google Fit aan, Samsung komt binnenkort met SAMI op de proppen en Apple released hopelijk op 9 september hun Healthbook.

Platformconcurrentie: Google vs Samsung vs Apple

We vreesden even dat de drie Techgiganten een platform zouden opzetten dat enkel data zou verzamelen van draagbare sensoren en fitnessapplicaties. Maar geruchten omtrent Apple’s Healthbook doen ons anders geloven.

Apple verzamelt niet enkel de data van elke gezondheidsapplicatie maar gaat een stap verder. Apple zou samenwerkingen aangaan met Mount Sinai, The Cleveland Clinic, John Hopkins en de gerenommeerde Mayo Clinic. Allen zeer vooruitstrevende klinieken en innovators in de gezondheidstechnologie. Daarnaast knoopte Apple ook gesprekken aan met Epic, een softwarebedrijf gespecialiseerd in het bouwen van elektronische gezondheidsplatformen.

Vooraleer Apple een volledig geïntegreerd gezondheidsplatform beschikbaar kan stellen voor elke patiënt zal het hen heel wat moeite, tijd en dollars kosten. Maar ze maken volgens ons, met hun grote investeringskracht en hun banden binnen de Amerikaanse overheid, de grootste kans om een gelijkaardig platform te doen slagen. Komt Google met een gelijkaardige dienst op de markt? Of wacht het af of Apple al dan niet de tanden stukbijt met Healthbook?

We kijken er alvast naar uit eind dit jaar een vergelijkende studie te maken.

Stay Tech’d

Plaats reactie

apple-healthbook-als-accelerator-voor-patient-empowerment