Scroll to top

Top

Geen reacties

Apple event: iPhone SE, iOS 9.3 en iPad Pro

Gepost op 21/03/2016
Apple event: iPhone SE, iOS 9.3 en iPad Pro

Vandaag vond een persevent van  Apple plaats in Cupertino. Tijd om even te kijken welke van onze voorspellingen uitkwamen en welke onzin bleken te zijn. Kregen we een iPhone SE of werd het toch de Apple Car? Of misschien toch Apple’s variant van virtual reality?

iPhone SE

Ja hoor, de grote aankondiging was er. Apple presenteerde de 4-inch iPhone SE. Met de looks van de iPhone 5 en de rekenkracht van een iPhone 6S is dit voor liefhebbers van kleinere toestellen een welgekomen toevoeging aan de beschikbare iPhone modellen. Bovendien blijkt dit zeker geen nichemarkt te zijn: maar liefst 30 miljoen kleine iPhone werden er verkocht in 2015.

Met zijn 12 megapixel camera kan hij ook de match aan met de alom presente 6S, enkel de 6S Plus doet het nog net iets beter door zijn ingebouwde afbeeldingsstabilisatie. Met deze specificaties is de SE dus zeker een toestel om te overwegen. De prijs is natuurlijk altijd een cruciaal punt bij Apple en voor deze iPhone SE betaal je 489 euro. Voor dat geld krijg je wel slechts 16 GB opslagruimte, wil je iets meer dan dien je 100 euro extra neer te leggen voor 64 GB. In de VS kan je hem al bestellen vanaf donderdag en dan kan je hem op 31 maart al uit de doos halen. Voor ons wordt het wat langer wachten, al beloofde meneer Cook wel dat de iPhone SE verkrijgbaar zou zijn in meer dan 100 landen voor het einde van mei.

iPhoneSE-4ColorFan-PR_US-EN-PRINT

iPad Pro

Er is een nieuwe iPad in de familie en die staat meer dan ooit voor een moeilijke opdracht. Kwartaal na kwartaal daalt immers de verkoop van iPads, mensen hebben weinig redenen om hun toestel te vervangen door een nieuwer exemplaar. Hun e-mail werken gewoon, Technologium lezen lukt ook prima. Er is dus voor veel mensen geen reden om over te schakelen naar een nieuwere iPad Air.

Toch denkt Apple dat het met de nieuwe iPad het verschil kan maken. Deze 9,7 inch tablet mag dan wel de spirituele opvolger zijn van de iPad Air, hij is het kleine broertje van de iPad Pro. Het scherm zou het minst reflecterende iPad scherm ooit moeten zijn dat bovendien voorzien is van True Tone technologie. Deze technologie meet de kleurtemperatuur van het omgevingslicht en past je scherm daarop aan.
Voor de overige specificaties kunnen we gewoon kijken wat de grote broer biedt. Een A9X processor, 4 speakers en compatibel met de Pencil stylus. Uiteraard is er ook een uitgebreid gamma aan accessoires beschikbaar: van aangepast Smart Keyboard tot kleurrijke hoezen en camera adapters.

Je kan deze nieuwe iPad bestellen vanaf 24 maart en hij is verkrijgbaar vanaf 31 maart. Niet lang wachten dus, al is het nog even afwachten of dit ook in België zo zal zijn. De prijzen variëren van 599 dollar voor de 32GB en 749 dollar voor 128GB tot 899 dollar voor maar liefst 256 GB opslagruimte. Het gaat dan wel om de versie met enkel Wi-Fi verbinding, wil je daar een mobiele dataverbinding bij dan mag je er nog eens 130 dollar bijtellen. Europese prijzen zijn er voorlopig nog niet.

Ohja: naast het gebruikelijk zilver, goud en space grey is deze tablet nu ook beschikbaar in roze goud. Toch wel een maandje te laat voor Valentijn, maar we vergeven het de Cupertino dames en heren.

iPadPro10-ApplePencil-SmartKeyboard-Splitview_PR-P

iOS 9.3

Met een nieuwe reeks van iOS-toestellen hoort ook een update van de software. In de loop van de nacht zullen de Applegebruikers onder jullie iOS 9.3 kunnen downloaden. Naast een hele hoop bugfixes voegt deze update ook Night Shift toe. Deze feature wijzigt het kleurenpalet van je scherm op basis van het tijdstip van de dag. Zo wordt je minder blootgesteld aan blauw licht: dit licht onderdrukt immers de aanmaak van Melatonine. Melatonine wordt ook wel eens het slaaphormoon genoemd. Je zal dus effect langer wakker liggen na het lezen van je Facebook feed voor het slapengaan. Night Shift lost dit op door dat specifieke blauwe licht ‘s avonds te reduceren. Voor de geïnteresseerde workaholics: het programma f.lux doet hetzelfde maar dan voor je PC.

Apple Watch

Qua hardware was er weinig interessants te melden voor de Watch. Enkel wat nieuwe nylon bandjes waren een toevoeging. Interessanter is echter dat de prijs van de Apple Watch zakt naar 299 dollar in de Verenigde Staten, 50 dollar minder dus. Hier verwachten wij een prijs van 349 euro.

Conclusie

Het lijkt erop dat de geruchtenmolen het 100% juist had deze keer. Verliest Apple zijn geheimhouding of gecontroleerde lekken om de marketingmachine al wat aan te zwengelen? De meer exotische aankondigingen bleven helaas uit: voorlopig gaan we dus nog niet naar het werk met de Apple mobiel of ervaren we dus geen andere, virtuele (en betere?) Apple wereld.

Update: Belgische prijzen voor de iPhone SE toegevoegd.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

apple-event-iphone-se-ios-9-3-en-ipad-pro