Scroll to top

Top

Geen reacties

Apple betreedt de music streaming industrie met Apple Music

Gepost op 07/06/2015
Apple betreedt de music streaming industrie met Apple Music

Als Apple een event organiseert kan je er telkenmale zeker van zijn dat Apple fan of niet, er wordt gespeculeerd wat Tim Cook en anderen zullen aankondigen. Deze keer heeft Apple een streaming service aangekondigd. Velen zullen zeggen: big deal, what’s new?

Verkondigen dat de muziek streaming industrie al enkele jaren een sterke groei optekent is niets nieuws. Enkele grote spelers hebben zich ondertussen al kunnen onderscheiden uit een groot aantal music streaming aanbieders. Deezer, Rdio, Soundcloud, Spotify en sinds kort Tidal proberen allemaal gebruikers aan hun dienst te binden. Ondanks het vertrouwen dat deze streaming diensten blijven krijgen van investeerders, lijkt het voor de meesten toch niet zo makkelijk om ook groot geld hieraan te verdienen. Dus waarom denkt Apple dat ze zich mee in deze strijd moet gooien?

De toekomst van Apple’s muziekbusiness?

Apple ziet al jaren een achteruitgang in de music downloads op iTunes. Dit is ook de algemene trend op de muziekmarkt. Consumenten zijn in hun muziekconsumptie veranderd: ze betalen liever voor het gebruik dan het bezit ervan. Hier is ook Apple van op de hoogte: de aankoop van Beats was een eerste strategische zet om zich klaar te stomen voor een grote verandering aan iTunes. En de aankondiging van Apple Music zal hiervan het resultaat zijn.

Music download vs streaming

Ondanks de verwachte aankondiging gaan analisten er nu al vanuit dat het puur zakelijk bekeken niet eens een groot verschil zal uitmaken: indien Apple een abonnement zal aanbieden aan 10 dollar per maand en ze hier 15 miljoen gebruikers (het aantal betalende Spotify-gebruikers) kan overtuigen over te stappen, dan zou deze omzet tegenover Apple’s totale omzet nog niet eens 1% bedragen. Tja, soms zijn de chips niet evenredig verdeeld.

De klant is je eerste bezorgdheid

Maar Apple zou Apple niet zijn als ze ondanks de late toetreding op deze markt niet van plan is het onderste uit de kan te halen. Apple heeft wel degelijk iets te verliezen. Ondanks de marginale bijdrage tot Apple’s omzet zal het wel het verlies aan downloads compenseren. En met een generatie die is veranderd in muziekconsumptie is het ook deels Apple’s taak hieraan tegemoet te komen.

Maar er is meer: Apple Music zal ook proberen zo persoonlijk mogelijk muziek aan te bieden. Bij de overname van Beats ging het niet alleen om de headset-business. Men was gecharmeerd door de bijgevoegde streaming service die Beats aanbood. Deze probeert naargelang je karakter en gevoel muziek aan te bieden die gestroomlijnd is met je innerlijke gemoedstoestand. dit is een meerwaarde tegenover andere services. Enkel Spotify heeft zeer recent deze functionaliteit toegevoegd, waarschijnlijk in anticipatie van deze lancering.

De laatsten zullen de eerste zijn

Apple heeft voor zijn streaming business ook een sterk team samengesteld. Onder andere Dr Dre en Jimmy Iovine werken samen met Apple om meer te kunnen doen voor de streaming service. Ook scharen zich langzaam belangrijke artiesten achter de muziek streaming dienst zoals Pharell en recent Drake. Dit om de populariteit van Apple Music alleen maar bij te lichten.

pharell williams

Brengt men dit alles in perspectief kan men stellen dat Apple Music een faire kans maakt om een serieuze deuk in het bestaande landschap aan te brengen. Maar het wordt bijna zeker dat het dit zal doen wanneer men niet enkel van de dienst uitgaat. Kijk even naar Apple’s gebruikers van iTunes en men valt achterover: meer dan 800 miljoen. Ook hebben ze plannen om later op het jaar een Android versie uit te brengen om zo nog een groter publiek te bereiken. Als je dit in rekening brengt samen met de wetenschap dat Spotify enkel 60 miljoen geregistreerde gebruikers telt waarvan een kwart betalend, dan kan men beginnen stellen dat het spel nog maar juist begonnen is. Let the games begin!

Thomas Verhoef

Plaats reactie

apple-betreedt-de-music-streaming-industrie-met-apple-music