Scroll to top

Top

Geen reacties

AOC Agon AG241QX gaming monitor review

Gepost op 16/02/2017
AOC Agon AG241QX gaming monitor review

AOC richt zich met hun Agon schermen resoluut op gamers. Dit uit zich in het design, maar ook onder de motorkap vinden we tal van optimalisaties voor gamers. Wij kregen van AOC de 24 inch AG241QX opgestuurd. Tijd om die games op te starten en ons te verdiepen de wereld van de gamingmonitors.

Design

AOC breekt hier gelukkig met de trend om alle gamerproducten zo opzichtig mogelijk te maken. Aan de voorkant vinden we mat zwart plastic terug. Het is vooral de achterkant dat “gamer” schreeuwt: een mat zwart wordt onderbroken een fel rode streep plastic. Het klinkt niet super in woorden, maar het ziet er alvast goed uit.

Het scherm rust op een stevig uitgevoerde metalen standaard. Deze bevestig je met 4 schroeven aan het scherm. Je zorgt dus best dan je een schroevendraaier binnen handbereik hebt als je dit scherm wil installeren. Dat vinden we een gemiste kans: heel wat concurrerende producten kan je al zonder gereedschap monteren. Maar goed, dat doe je ook maar een paar keer natuurlijk.

Centraal staat natuurlijk 24 inch scherm, wel 23,8 inch om exact te zijn. Dit is omkaderd met een mat plastic. Een goed idee, glanzend plastic wordt alleen maar vuil en maakt reflecties in het beeld alleen maar erger. Ook het scherm zelf kreeg een matte toplaag om reflecties tegen te gaan.

Aan de achterkant vinden we een overvloed aan aansluitingen terug. Op het vlak van beeld heb je keuze tussen een ouderwetse en analoge VGA-, een DVI-, een DisplayPort en twee HDMI-aansluitingen. Ook vind je er de nodige USB 3.0 poorten terug en een mini-USB poort. Die laatste is om een afstandsbediening voor het scherm aan te sluiten. Die afstandsbediening wordt trouwens mooi meegeleverd met het scherm: netjes, maar al gauw vloog die terug de doos in. Het geeft weeral extra kabels voor wat functietoetsen die ik toch al zelden gebruiken en bovendien ook op het scherm zelf terug te vinden zijn.

Aan de zijkant vinden we de laatste collectie poorten terug: de nodige audioaansluitingen en twee USB 3.0 poorten. Een van daarvan is geel gekleurd om aan te geven dat je hiermee je toestellen sneller kan opladen. De zijkant herbergt ook een houder voor je hoofdtelefoon.

Op ergonomisch vlak scoort de AG241QX ook bijzonder goed: het scherm is in alle richtingen te kantelen. Bovendien kan je ook het scherm 90 graden draaien om zo in portretmodus te werken. Ook is het mogelijk om het scherm aan de muur te hangen: het is immers VESA compatibel. We zijn wel wat minder te spreken over de toch wel vrij grote adapterblok die dit scherm nodig heeft, ik had dit liever in het scherm geïntegreerd gezien.

Specificaties

De resolutie van deze Agon monitor is 2560 bij 1440 pixels oftewel 1440p. Dit is de beste balans tussen een hogere pixeldichtheid en een ietwat betaalbare gaming setup. UltraHD of 4K schermen zijn immers ook verkrijgbaar momenteel, maar daar mag je al minstens een extra 1500 euro voorzien om de nodige grafische rekenkracht in je systeem te duwen. Wat mij betreft is 1440p dus de ideale resolutie om op te gamen. En boy, Battlefield 1 en Dirt Rally doen het goed op dit scherm.

De AG241QX is uitgerust met een TN-paneel. Deze schermen hebben als voordeel dat ze heel snelle responstijden voor de dag kunnen leggen. Zo weet dit AOC Agon scherm in slechts 1ms een pixel van kleur te veranderen. Het nadeel is dan weer dat TN-panelen beperkter zijn qua kijkhoeken en kleurenaccuraatheid dan IPS-panelen. De kleurweergave is meer dan prima voor de gemiddelde gebruiker, maar als je wat van opzij kijkt merk je al snel dat het er niet allemaal top meer uitziet.

Naast responstijd is ook de refresh rate (verversingsfrequentie) belangrijk. Je kan dan misschien wel een pixel in 1ms van kleur veranderen, als je dit maar aan 60Hz doet ben je er niets mee. Goed nieuws: de AG241QX kan maximaal aan 144Hz verversen, dus 144 keer per seconde jouw beeld hertekenen.

Gamers zullen het fenomeen van screen tearing pijnlijk herkennen. Dit komt voor wanneer je beeldscherm aan een ander tempo dan je grafische kaart dingen hertekent. Zo kan het voorkomen dat het beeld dat je voorgeschoteld krijgt eigenlijk uit 2 aparte frames bestaat. Wanneer je dan net in vollle acties was kan je dit zien als een soort scheur in het beeld. Beide grote spelers in de wereld van grafische kaarten hebben hiervoor hun eigen oplossing bedacht.

Zo kwam AMD met FreeSync op de proppen en Nvidia met G-Sync. Beide komen grofweg op hetzelfde neer: de verversfrequentie van je scherm en grafische kaart worden dynamisch op elkaar afgesteld. De AOC Agon AG241QX is uitgerust met Adaptive Sync, nog wat anders dus. Deze is echter gewoon compatibel met FreeSync, dus de eigenaars van een AMD-kaart kunnen geniet van een scheurloos beeld. Nvidiafans zullen moeten uitwijken naar de iets duurdere AOC AG241QG met G-Sync (en een nog iets hoger refresh rate van 165Hz). Ons testsysteem is helaas uitgerust met grafische kaarten van Nvidia, dus wij konden Adaptive Sync niet ervaren.

Conclusie

De AOC Agon AG241QX is product waar AOC trots mag op zijn. Er is een overvloed aan poorten en nuttige technologieën maken van dit toestel een echte gamingmonitor. Bovendien heeft deze Agon stijl: geen overdreven druk gamersdesign, maar een strak uitgevoerd en stevig scherm. We kunnen deze AG241QX dus aanraden voor gamers die van een 1440p resolutie willen genieten. Check wel op voorhand even of je PC krachtig genoeg is om deze resolutie van beeld te kunnen voorzien. De adviesprijs is 449 euro.

Overzicht scores

9
9

Aanrader voor de gamers

Bram Vandewalle

Plaats reactie

aoc-agon-ag241qx-gaming-monitor-review