Scroll to top

Top

Geen reacties

Angel.me Summit 2014

Gepost op 19/06/2014
Angel.me Summit 2014

Vandaag waren we te gast op de Angel.me Summit 2014 te Brussel. Het congres was de perfecte mix van digitaal ondernemerschap, innovatie en interessante keynotes van sprekers met verschillende achtergronden. Ook de aanwezige participanten waren een interessante mix van (tech) starters, corporates en investeerders. We kunnen alleen maar nederig buigen voor Bart Becks, de organisator en bezieler van Angel.me. Bart slaagde er echt in om al deze verschillende werelden dichter bij elkaar te brengen, iets wat alleen maar een positieve impact kan en zal hebben op ondernemerschap (en intrapreneurship).

De dag stond bol van interessante takeaways, nieuwe inzichten en verrijkende gedachtegangen. Het is dan ook enorm moeilijk om deze dag in een artikel te gieten, maar we proberen het toch ;).

Kleine jongens worden groot…en hebben kapitaal nodig

De verhalen van Dries Buytaert, Showpad, Mobile Vikings en Engagor gaven inzicht in hoe Belgische start-ups op verschillende manieren groeien. Dries Buytaert, oprichter van Drupal en Acquia, twijfelde niet lang om België te ruilen voor de Verenigde Staten in zijn zoektocht naar kapitaal. Het was voor hem de eenvoudigste manier om het nodige kapitaal bij elkaar te krijgen om snel genoeg zijn vooropgestelde groei te realiseren. Hetzelfde gold voor Showpad en Engagor. De laatste twee hadden al eerst een succesvol bedrijf opgebouwd op Belgische bodem vooraleer ze buitenlands turf kozen. Mobile Vikings deed dit niet. Ze bleven op Belgische grond om hun bedrijf (dat vandaag toch ook succesvol is) uit te bouwen. Verkassen naar de States bleek ook -soms- vanuit controle gerichte hoek te komen. Als US gebaseerd durfkapitaal investeert in een Belgisch bedrijf, verwachten ze ook dat dit bedrijf naar de States verhuist.

We kregen ook een interessant zicht van Volta Ventures, een Belgisch durfkapitaal, op de verschillende manieren van kapitaal krijgen voor je start-up (zie afbeelding hieronder).

Angel.me Summit 2014

Iets wat ons ook nog bijbleef, is dat bij de multinationals het besef is gekomen dat ze mee(r) moeten investeren in de start-up industrie. Niet op zijn minst GDF Suez heeft een aparte poot opgezet om de start-up markt te scannen, interessante start-ups te identificeren en kapitaal te pompen in deze start-ups. De grote bedrijfsmarkt en de start-up industrie slaan de handen in elkaar. Mooi om te zien!

Het gaat echter niet enkel over Euro’s, Dollars of Yens

Arnaud Raskin, de bezieler van Streetwize en Mobile School kreeg de ganse zaal stil. Hetgeen hij realiseert met bovenvermelde initiatieven gaat verder dan positieve winsten en gelukkige aandeelhouders. Arnaud slaagt erin om maatschappelijke meerwaarde te creëren. Echter, hij is economisch genoeg om te beseffen dat hij ook geld nodig heeft om zijn doelstellingen te realiseren. Daarom dat hij meer en meer focust op een hybride businessmodel. In concreto is dit een model dat er zowel in slaagt om economische EN maatschappelijke positieve effecten te combineren. De investeerders luisteren aandachtig naar zijn verhaal en geloven er zo sterk is dat ze zelfs bereid zijn kapitaal klaar te zetten voor Arnaud.

Ook de CEO van Ericsson bracht een boodschap met maatschappelijke meerwaarde. Ze had het onder andere over het belang om in het onderwijs meer digitalisering in te bouwen. We moeten zeker zijn dat de toekomstige generatie opgevoed wordt met technologie zodat we een generatie klaarstomen die later, via en door technologie, het verschil kan maken.

We willen gamechangers en disruptieve business modellen

Vanuit academische en business kant kwamen we te weten dat disruptief zijn, wat zoveel betekent als ontwrichtend zijn en bepaalde zaken breken, de insteek is van vele nieuwe start-ups. Ze willen niet zomaar meer ‘iets anders’ doen, neen, ze willen volledige industrieën heruitvinden. Kijk maar naar het voorbeeld van Über. De volledige Belgische taxi industrie schreeuwt moord en brand omdat ze beseffen dat Über wel eens alles zou kunnen veranderen. Verandering en mensen, het blijft, om het dan in Facebook termen te zeggen, ‘complicated’ ;).

Ook Marion Debruyne kon boeien. Haar academische achtergrond en sterke voeling met het veld scoorden. Start-ups gebruiken een ‘puppy strategie’ om een ‘judo strategie’ af te dwingen. Dit houdt zoveel in als dat kleine start-ups die relatief onschuldig lijken (de puppy strategie) erin slagen om enorm grote multinationals buiten spel te plaatsen (de judo strategie), juist omdat ze zo disruptief zijn. Denk maar aan Airbnb die volledige hotelketens zoals een Hilton richting faillissement aan het duwen zijn.

Maar ook de KMO’s moeten mee in de digitalisering

De CEO van Truvo kwam ons uitleggen hoe ook KMO’s richting digitalisering moeten gaan. Samen met zijn marketingploeg heeft hij een missie om kleinere bedrijven die over kleinere budgetten beschikken, te helpen om hun digitale strategie te bouwen. Dit gaat van het opzetten van een goeie website tot het hebben van een app. Truvo, bekend van de Gouden Gids, blijkt duidelijk de kaart van technologie en digitaal te trekken. Vergeet dus maar dat oude imago :)!

Growthacking

Growth Hacking is de kunst om een software- of webservicebedrijf te laten groeien met weinig tot geen marketingbudget. In essentie gaat het om het vinden van extreme groeihefbomen op basis van inzichten uit de marketing, software engineering, data analyse en gedragswetenschappen om momentum te creëren en virale groei te bewerkstelligen. Tech start-ups kunnen van growth hacking gebruik maken om relatief snel groei te realiseren (maar ook niet te snel). Het identificeren van deze hefbomen is cruciaal. Het loont dan ook de moeite om hier genoeg tijd aan te besteden. Omar Omohout, bezieler van Growthacking hier in België overtuigde ons alvast.

Growthacking zelf eens ervaren? Schrijf je zeker eens in voor één van de interessante meet-ups.

Angel.me Summit 2014 was een schot in de roos. Bart kondigde aan het eind van het congres plechtig aan om het volgend jaar te herhalen. We kijken er al naar uit!

Stay tech’d!

 

 

 

Ludwig

Plaats reactie

angel-me-summit-2014