Scroll to top

Top

Geen reacties

Waar blijven Android Auto en iOS CarPlay?

Gepost op 23/05/2015
Waar blijven Android Auto en iOS CarPlay?

Vorig jaar openden Apple en Google de strijd op een nieuw speelveld: beide techgiganten willen nu ook het dashboard van je wagen veroveren. Met de aankondiging van iOS CarPlay en Android Auto willen ze op grote schaal smartphones gaan linken aan wagens. We zijn nu 1 jaar later, hoe ver staat het nu eigenlijk met deze platformen?

Android Auto en CarPlay vormen de lang verwachte connectie tussen de vaak verouderde infotainmentsystemen van wagens en je smartphone. Zo kan je specifieke functies van je gsm bedienen via de wagen: denk maar aan muziek afspelen, navigatie, berichten… Je hoeft je dan niet langer te irriteren aan de vele reclamespots op de radio, maar je kan gewoon je MP3-collectie of Spotifyplaylist laten afspelen. Beide systemen werken op basis van stemcommando’s. Zo kan je bij CarPlay Siri eenvoudig vragen om een bericht voor te lezen of met Android Auto even via Google Now de openingsuren van de bank opsnorren.

Volvo, Mercedes-Benz en Ferrari stonden op de eerste rij en kondigden in april 2014 op de New York Auto Show aan snel ondersteuning voor CarPlay toe te zullen voegen. Nu, een jaar later, zijn er nog maar 2 modellen met CarPlay beschikbaar. Helaas zijn de Ferrari California T en de Ferrari FF budgettair niet voor iedereen weggelegd. Het blijft nog even wachten op wagens met CarPlay van Volvo en Mercedes-Benz. Enkel de high-end Volvo XC90 zal CarPlay ondersteuning krijgen in 2015.

Ondertussen hebben heel wat meer fabrikanten zich achter beide platformen verzameld. Apple claimt maar liefst 34 automerken te hebben die ondersteuning voor CarPlay zullen toevoegen. Android Auto loopt daarin iets achter met 28 merken. Goed nieuws voor technologielovers zoals wij is dat de meeste fabrikanten gewoon in beide kampen zitten. Het zou namelijk nogal sneu zijn als je Volvo enkel met een iPhone zou werken. Voor de mensen die nog steeds smartphoneloos zijn verandert er trouwens ook niets: CarPlay en Android Auto zijn gewoon toevoegingen aan de bestaande infotainmentsystemen. Alles blijft dus ook werken zonder smartphone.

Een jaar na de aankondiging van Android Auto en 2 jaar na de openbaring van CarPlay (toen nog iOS in the Car) zijn er dus amper wagens met die technologie aan boord te vinden. Voor Android Auto kan dit eenvoudig verklaard worden: de software was nog in beta tot maart 2015. Geen enkele autofabrikant die het riskeert om een wagen te verkopen met betasoftware aan boord.
Bovendien zijn de ontwikkel- en upgradecycli van wagens ook flink wat langer dan die van een smartphone. Technologie in wagens wordt extreem grondig getest: upgrades en updates zijn zeer moeilijk en dus kostelijk om uit te voeren.
Ten slotte zijn er ook nog een aantal onduidelijkheden rond de aansprakelijkheid van Apple en Google. Wat is hun verantwoordelijkheid wanneer een chauffeur afgeleid door Auto of CarPlay een ongeval heeft?

Gelukkig zijn er wel al mogelijkheden voor de meer technische lezers: zo kan je bij Pioneer en Alpine al terecht voor systemen mét CarPlay. Het blijft vooralsnog even wachten op Android Auto.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

waar-blijven-android-auto-en-ios-carplay