Scroll to top

Top

1 reactie

Alles wat je moet weten over slimme thermostaten en NEST!

Gepost op 20/09/2014
Alles wat je moet weten over slimme thermostaten en NEST!

De komende weken zal de officiële lancering plaatsvinden van de slimme thermostaat Nest in België. Nest heeft bekendheid verworven nadat het voor meer dan 2,5 miljard euro door Google werd overgenomen. Zoals veel andere technologie reuzen probeert Google zo voet aan wal te krijgen in de industrie van IoT (Internet of Things), waarbij slimme objecten met elkaar communiceren en ons leven vergemakkelijken.

Waarom een slimme thermostaat?

Een traditionele thermostaat zoals we in veel huiskamers terugvinden is al programmeerbaar en heeft reeds tal van toepassingen (bepaalde temperatuur op een bepaald tijdstip), dus waarom zou men dan zo’n Nest thermostaat moeten kopen?

Het grote verschil is dat slimme thermostaten leren van het gedrag van de gebruikers en het verwarmingssysteem van het huis. Zo meet de thermostaat bijvoorbeeld hoelang het duurt voor het huis opgewarmd is, de thermostaat weet ook wanneer er niemand thuis is en past dan automatisch de temperatuur aan. Hoe langer de slimme thermostaat in gebruik is, hoe meer gegevens deze kan gebruiken en hoe efficiënter je verwarming zal  werken. Al deze slimme thermostaten beschikken ook over applicaties, waardoor je met je smartphone op afstand je verwarming kan instellen zodat je huis bijvoorbeeld opgewarmd is tegen dat je terug thuis bent.

 

Nest

 

Deze applicaties staan ook open voor externe partijen. Zo beschikt Nest over een specifiek developer programma, waarin externe ontwikkelaars nieuwe toepassingen voor deze slimme thermostaten kunnen ontwikkelen. Je kan bijvoorbeeld je Nest verbinden met een weerapplicatie, zodat je verwarming afgesteld is op de buitentemperatuur. In de toekomst kan men dus tal van nieuwe applicaties verwachten, waarom geen app die op tijd je huis opwarmt als er een stroom tekort dreigt 😉 ?

Zal je geld besparen dankzij een slimme thermostaat?

Dit is natuurlijk één van de grootste verkoopargumenten voor alle fabrikanten van slimme thermostaten, deze toestellen zouden je namelijk een hoop geld besparen. Hieronder een paar tips als je effectief geld wil besparen met een slimme thermostaat.

  • Je installeert best je thermostaat zelf. Zo’n thermostaat kost al gauw 300 euro. Als je daar bovenop nog een installatie moet betalen kunnen de kosten al gauw oplopen en kan het langer duren voordat je de investering terug verdient. Tal van energieleveranciers werken samen met Nest om de toestellen te installeren, waarschijnlijk zal het Lampiris voor België zijn. Misschien bieden zij wel een gratis installatie aan bij een nieuw contract, maar dat is nog niet zeker. Zo niet kan je op het internet, bijvoorbeeld op Youtube, veel informatie vinden over hoe je de thermostaat moet installeren.
  • Gebruik de informatie die de thermostaat verzamelt. deze geven namelijk een heel duidelijk beeld van hoeveel je verbruikt, wanneer en hoeveel dit kost. Deze informatie helpt mensen bewuster om te gaan met energie, je zal waarschijnlijk geen ramen meer laten open staan in het putje van de winter als je in realtime ziet hoe je energieverbruik de lucht in schiet.
  • Als je verhuist neem dan je thermostaat mee. Misschien logisch als het over een toestel gaat dat honderden Euro’s kost.

 

Nest

 

Hierbij de kleine analyse van slimme thermostaten, zoals gezegd wordt binnenkort de officiële lancering van Nest in België verwacht, en gaan ze waarschijnlijk samen werken met grote ketens en één van de energieleveranciers. Ondertussen is het toestel al op het internet te koop.

 

Stay Tech’d

Antoine

Antoine Smets

Plaats reactie

alles-wat-je-moet-weten-over-slimme-thermostaten-en-nest