Scroll to top

Top

Geen reacties

AliveCor – Mobiele hartmonitor, altijd op zak

Gepost op 25/10/2015
AliveCor – Mobiele hartmonitor, altijd op zak

Grote multinationals en kleine startups ontwikkelen in sneltempo nieuwe ‘slimme’ medische toestellen die gericht zijn op de consument. Meestal zijn het variaties op hetzelfde thema (zoals bij de stappenteller) of gaat het om bestaande technologie die via een app verbonden wordt met de smartphone (zoals bloeddrukmeters en weegschalen). Van echte innovatie is nauwelijks sprake; het is alsof je papier vervangt door digitaal papier.

Zelfmonitoring in de woonkamer

AliveCor, een bedrijf uit San Francisco, is een buitenbeentje. Zij ontwikkelden een volledig nieuw toestel waarmee om het even wie om het even waar met behulp van zijn smartphone een betrouwbaar echocardiogram kan nemen. Dat is het filmpje van je hart dat je huisarts maakt als je een operatie moet ondergaan. De installatie is zeer eenvoudig en duurt amper enkele minuten. Het enige wat je moet doen als je de hartmonitor van AliveCor hebt aangeschaft, is de gratis AliveECG-app downloaden, een gratis account aanmaken en je kunt aan de slag. Beide toestellen moeten niet eens gekoppeld worden, want de hartmonitor stuurt zijn gegevens door middel van geluidsgolven via de microfoon naar de smartphone.

De meeste mensen zijn het al een tijdje gewend om zelf vitale parameters zoals temperatuur en bloeddruk thuis te meten. AliveCor voegt daar nu een extra toestel aan toe en biedt hen de mogelijkheid om de werking van hun hart thuis op te volgen, de data op te slaan en te delen met de huisarts of specialist. Dit kan hartpatiënten een extra – subjectief – gevoel van veiligheid geven.

Welke doelgroep?

AliveCor is zeer interessant om hartklachten (voornamelijk ritmestoornissen) te diagnosticeren die slechts nu en dan optreden en die met de klassieke diagnostische apparatuur moeilijk geregistreerd kunnen worden. Indien je nu en dan klachten hebt, is het heel onwaarschijnlijk dat een Holter-toestel die kan waarnemen binnen die 24 uur dat je hem draagt.. Met de hartmonitor van AliveCor kan de patiënt als hij de symptomen voelt zijn smartphone nemen, de vingers op de elektrodes plaatsen (of de elektrodes op zijn borst plaatsen) en de AliveECG-app de klachten laten registreren. Het gemaakte ECG wordt automatisch opgeslagen op de smartphone en online de ‘cloud’ in gestuurd. Bij elke waarneming kan de patient extra informatie noteren – bijvoorbeeld fysieke activiteit (zoals rust, slaap, sport), voedselinname (bv. koffie) of medicatie.

In landen waar AliveCor al beschikbaar is, kan men via de AliveInsight-functie onmiddellijk (betalend) advies vragen aan een cardioloog. AliveCor dekt zich wel in door te stellen dat het toestel niet bedoeld is voor ernstige cardiale aandoeningen.

Voor het opsporen van voorkamerfibrillatie (VKF, de meest voorkomende hartritmestoornis) is er zelfs geen advies nodig, want de ingebouwde VKF-detector werd goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA en meldt onmiddellijk of er sprake kan zijn van VKF of niet. AliveCor hoopt in de toekomst ook andere ritmestoornissen automatisch te kunnen detecteren via de AliveECG-app.
Verder kan de hartmonitor ook gebruikt worden om doeltreffendheid van de medicatie bij hartpatiënten op te volgen. Hartspecialisten getuigen dat ze met deze nieuwe technologie een beter zicht hebben op wat er zich afspeelt op cardiaal gebied tussen 2 opeenvolgende afspraken. De arts kan op elk moment de ECG’s van zijn patiënten raadplegen via de webapplicatie en de mogelijkheid bestaat om ze te integreren in het patiëntendossier.

Geen speelgoed

Zoals reeds vermeld, werd het toestel goedgekeurd door de Amerikaanse waakhond FDA. Klinische studies hebben aangetoond dat de hartmonitor van AliveCor qua accuraatheid vergelijkbaar is met een klassiek ECG-toestel en toelaat om snel en efficiënt hartritmestoornissen te detecteren.

Beperkingen

Uiteraard kan een ECG met één afleiding geen professioneel ECG met 12 afleidingen vervangen en is het toestel niet geschikt voor de diagnose van andere hartaandoeningen zoals infarcten. Het is vooral een nuttig toestel om extra informatie te verkrijgen over hartritmestoornissen in de thuissituatie. Het toestel registreert niet continu, dus moeten de symptomen voldoende lang duren om iets te kunnen registeren. Een ander nadeel is dat het toestel nooit het begin van de ritmestoornis registreert, wat soms belangrijk kan zijn voor de diagnose.

Beschikbaarheid

Ondanks het feit dat hij al aan zijn derde generatie toe is – opnieuw 50% dunner en 40% lichter – is de hartmonitor van AliveCor bij ons nog niet op de markt. In een recent contact met AliveCor wisten ze Technologium te vertellen dan het toestel geleidelijk naar de Europese markt gebracht wordt. Aangezien de AliveInsight-functie van de app de mogelijkheid biedt om advies op afstand te vragen, veronderstel ik dat ze eerst de landen zullen aandoen waar dit is toegelaten.In België, waar telegeneeskunde tot nog toe onbestaande is, wordt hard gewerkt om een mHealth-programma uit te werken.

In 2016 brengt Alivecor voor de Apple Watch een polsband uit met ingebouwde sensoren. Het voordeel is dat je deze continu draagt en gedurende langere periodes kan monitoren.

De AliveCor weegt 17 gram en is compatibel met iOS en Android. Met een prijskaartje van ongeveer 75$ (momenteel is dat 66€) wacht dit handige en gebruiksvriendelijke toestel gegarandeerd een mooie toekomst bij artsen die hem uitlenen aan patiënten met sporadische klachten en bij patiënten met ritmestoornissen die deze graag zelf monitoren.

Kris Sienaert

Plaats reactie

alivecor-8211-mobiele-hartmonitor-altijd-op-zak