Scroll to top

Top

Geen reacties

Airbus geeft wagens vleugels via project Vahana

Gepost op 25/10/2016
Airbus geeft de wagen vleugels via Vahana

In de meeste science-fiction films zie je steden met vliegende voertuigen. Hoe je deze toestellen noemt is een interessante vraag. De mensen die het willen googelen komen op heel wat interessante resultaten uit door op de term “flying car” te zoeken. Zouden vliegende wagens ons het leven werkelijk gemakkelijker kunnen maken? Als je bedenkt dat men er in San Francisco 1,5 uur over doet om in Silicon Valley te raken (en dat je dat elke dag twee keer moet doen) dan is het rekensommetje snel gemaakt. Files kosten onze economie wereldwijd fortuinen. De meeste “smart city” projecten van denktanken en universiteiten komen met oplossingen die vooral naar de weg blijven staren. Airbus zag, net als heel wat andere bedrijven, deze opportuniteit en besloot erop in te spelen met het project genaamd “VAHANA”.

ae60e40490510bb42a551b74e91bf383

Airbus nestelt zich in Silicon Valley

Wij kennen Airbus voornamelijk als de Europese vliegtuigbouwer die een groot deel van de huidige vloot jetliners ontwikkeld en gecommercialiseerd heeft. Het bedrijf is financieel gezond, commercieel succesvol en bijzonder dominant in de markt (de enige noemenswaardige rivaal is het Amerikaanse Boeing). Toch is dit megabedrijf niet ongevoelig voor veranderingen in de markt. Zo zijn ze er bij Airbus heilig van overtuigd dat ook een mastodont als zij moet openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Dit is mede de reden waarom er besloten werd om een poot uit te bouwen in Silicon Valley. A³ (uitgesproken als A Cubed) is de naam van het bedrijf dat zich zal richten op een aantal baanbrekende projecten zoals Vahana. Rodin Lyasoff is de CEO van A³ en leidde project Vahana zelf. De visie van Lyasoff is drievoudig:

  1. Drijf vooruitgang door technologie
  2. Pas het juridisch systeem aan aan een nieuwe realiteit
  3. De toekomst van steden is verticaal

Het is moeilijk om geen sympathie te hebben voor de vooruitstrevende visie van Lyasoff. Toch wordt de markt steeds competitiever en zal hij in duel moeten gaan met spelers zoals Kitty Hawk en Zee.Aero. Indirect betekent dit dat Airbus zal moeten opboksen tegen een klepper als Google die al hevig in voornoemde start-ups geïnvesteerd heeft.

team_rodin-lyasoff

Vahana: wat kunnen we er van verwachten

161020184223-airbus-flying-car-4-780x439

Het Vahana project is ontstaan rond het idee voor het bouwen van een vliegende eenpersoonswagen. Het toestel zal beschikken over acht rotors, een dubbel paar vleugels en een inschuifbaar glazen dak. Het idee is om het concept te lanceren als het sneller alternatief voor de taxi. U denkt veiligheid? Uiteraard is daar bij Airbus ook aan gedacht. Zo zal de Vahana beschikken over een enorme parachute die toestel en inzittenden, in geval van ernstige problemen, veilig op de grond zet. Een full size prototype wordt verwacht tegen eind volgend jaar. Productie zou mogelijk al van start kunnen gaan in 2020. We zijn benieuwd!

161020184153-airbus-flying-car-3-780x439

Plaats reactie

airbus-geeft-wagens-vleugels-via-project-vahana