Scroll to top

Top

Geen reacties

3d Printing: een stille revolutie met gigantisch potentieel

Gepost op 17/02/2015
3d printing: een stille revolutie met gigantisch potentieel

Vorige vrijdag bracht ik een bezoek aan Materialise waar de genodigden een namiddag wegwijs gemaakt werden in de wereld van 3d printing. Na een uiteenzetting over de soorten 3d printing en de voor –en nadelen van elke printwijze werden we rondgeleid in het ‘atelier’, waar de 3d printers aan het werk waren. Iets bleef me bij na deze dag: 3d printing is “here to stay” maar lijkt ondanks de hype veel misvattingen met zich mee te brengen. Tegelijkertijd ontstaan er wel topinitiatieven om 3d printing meer toegankelijk te maken voor de gewone mens.

3d printing is hot, zo veel is duidelijk. Afgaande op de artikelen die erover geschreven worden lijkt het soms of we ons binnenkort mogen verwachten aan een massaproductie aan geprinte huizen, auto’s, organen, enz.. En de mens van op de straat heeft zijn eigen 3d printer thuis staan die zijn eten print en elk vervangbaar onderdeel uitprint, wanneer gewenst. Ongeveer alles wordt dus overgenomen door een 3d printer.

Niet elk experiment is een statement

 Dit moet niet verkeerd begrepen worden. Hiervoor genoemde voorbeelden zijn niet uit de lucht gegrepen. Er is al een huis geprint, een auto en zelfs leverweefsel is al uit een printer voortgekomen. Ook heeft men al etensbereidingen gemaakt met een printer. Maar al deze successen dienen vaak als experimenten die nog in de kinderschoenen staan. Toch worden er vaak naar de buitenwereld berichten gestuurd als zou het binnenkort beschikbaar zijn.

Het grote struikelblok dat een algemene toepassing in de weg staat, is zoals zo vaak, de kosten die hiermee gepaard gaan. Vele van deze 3d toepassingen kosten nog veel te veel om ook voor de gewone mens beschikbaar te zijn. Dat men al eens chocolade heeft geprint wil dus niet zeggen dat het ook voor iedereen printbaar zal zijn. Het kost gewoonweg nog te veel. En totdat er een reep uit een printer voortvloeit die gelijkbare kosten heeft als een chocoladereep uit de winkel, moet men niet denken dat er een massaproductie in 3d printed chocolade zal ontstaan.

De 3d printingrevolutie trappelt weliswaar niet ter plaatse

Het moest even gezegd: niet alles zal binnenkort uit een 3d printer komen. Maar het tegenovergestelde is daarom ook niet waar. De 3d printing industry is booming en here to stay. Meerdere bedrijven zijn de afgelopen jaren naar de beurs gegaan. Zo ook Materialise. En afgelopen vrijdag lieten ze zien waarom.

Materialise is in 25 jaar uitgegroeid tot een referentie in het 3d printing landschap. En dit komt mede door de brede toepassing van printmogelijkheden die het aanbiedt. Materialise is een tussenschakel tussen producent en consument. Zo introduceerde men tijdens de uitnodiging in een korte tijdsspanne 7 manieren van printen voor waarvan enkele zijn: stereolithografisch printen, laser sintering, wax printing, polyjet printing tot ceramic powder and binder printing. Als je weet dat veel van deze printmethodes meer dan een decennium geleden nog niet eens bestonden en nu al klaar staan voor commercieel gebruik is het niet onredelijk te spreken van een kleine revolutie.

1 printer voor alle uitkomsten?

Alle hebben ze hun eigen mogelijkheden en dit is iets wat meerdere malen werd benadrukt: elke vorm van printen heeft zijn eigen toepassingsmogelijkheid in zowel afwerking en schaal. Komt daar nog bij kijken dat er ook verschillende keuzes bestaan uit het materiaal waarmee men print (plastiekvarianten, metaal, goud, titanium, … ). Als je een moer wil printen heb je een andere printer nodig dan wanneer je een autodashboard wil printen.

Klinkt misschien logisch maar dit wordt vaak niet goed begrepen. Het is makkelijker om te denken dat men uit één 3d printer alles kan printen natuurlijk. De meeste van deze printers kennen al industriële toepassingen (prototyping, medisch, … ) maar tegenwoordig beginnen er ook mogelijkheden voor de eindconsument te ontstaan waar o.a Materialise opspringt door een geheel platform aan te bieden waar mogelijkheden zijn om 3d printed materiaal te bestellen alsook zelf te fabriceren: I.materialise. In een ander artikel gaan we hier dieper op in.

Heb je interesse om meer te weten te komen over 3d printing? Materialise organiseert de eerste Materialise World Conference op 24-25 april om zijn 25 jarig bestaan te vieren.

Thomas Verhoef

Plaats reactie

3d-printing-een-stille-revolutie-met-gigantisch-potentieel