Scroll to top

Top

Geen reacties

25-jarige print betaalbare handprotheses

Gepost op 06/09/2015
25-jarige print betaalbare handprotheses

3D-printing belooft heel wat te gaan betekenen voor gezondheidszorg. Zo wordt er gesproken van het 3D-printen van organen, medicijnen en prothesen. Joel Gibbard, een 25-jarige Brit die net afstudeerde in robotica, sleept dit jaar de James Dyson Award in de wacht voor de ontwikkeling van een bionische robothand.

Wat is dat, een bionische robothand?

De bionische hand stelt mensen met een geamputeerde hand in staat opnieuw te grijpen, wijzen, de pan van het vuur te nemen of een hand te schudden. Op zich is dat niet zo vernieuwend. Eerdere ontwerpen van gelijkaardige handprotheses lieten dat ook al toe.

Een met sensoren uitgeruste tablet kan iemands hand in enkele minuten 3D inscannen. Daarna duurt het maar 40 uur om met een 3D-printer de verschillende onderdelen van de hand in elkaar te zetten. Dat is pakken sneller dan de weken of maanden die nodig is om een klassieke bionische prothese op te leveren.

Betaalbare bionische handen

Joel werd geinspireerd door een zesjarig meisje die leed aan meningitis en al haar ledematen verloor. Ze gebruikte geen van de bestaande protheses omdat die te zwaar en te duur waren. Omdat kinderen nog groeien moeten ze ook vaak van prothese wisselen. Voor de prijs van Joel’s bionische hand (2750 euro) krijgen mensen met een geamputeerde hand hoogstens een prothese met een haak. Voor complexere prothesen, met controleerbare vingers, tel je al gauw 27 000 tot 55 000 euro neer.

Plaats reactie

25-jarige-print-betaalbare-handprotheses