Scroll to top

Top

Geen reacties

2010-2020 | Het decennium van technologische iteratie?

Gepost op 03/01/2020
2010-2020 | Het decennium van technologische iteratie?

Eerst en vooral welkom aan het nieuwe decennium! Hoog tijd voor wat retrospectie opr wat de grote ontwikkelingen waren de voorbije 10 jaar in het techlandschap.

De opkomst van de Unicorns

Aileen Lee, een tech investeerder, schreef in 2013 een blogpost waarbij voor het eerst de term “Unicorn” werd gebruikt om niet beursgenoteerde start-ups met een valorisatie van meer dan 1 miljard Dollar te omschrijven.

Dit is dan ook meteen één van de grotere tech trends van de voorbije 10 jaar; de snelheid waarmee jonge tech bedrijven geld ophalen en groeien is ongezien. Ieder jaar wordt de Unicorn club uitgebreid en ondertussen zijn er heel wat Decacorns die het licht hebben gezien (een valorisatie van meer dan 10 miljard Dollar).

2019 was een jaar waarbij velen de duurzaamheid van zulke snelle groeitrajecten in twijfel zijn beginnen trekken. Het beste voorbeeld is het veel geplaagde WeWork dat begin 2019 een piek valorisatie van 47 miljard haalde om uiteindelijk eind 2019 af te ronden met een fractie daarvan.

De Gig economy maakt een opmars

Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, de fietskoeriers van Deliveroo en Uber Eats. Ondertussen hebben velen ook handig gebruik gemaakt van Uber om zich te verplaatsen. Sommigen zullen misschien al een klusjesman van ListMinut over de vloer hebben gehad. Allemaal voorbeelden van de Gig economy. Een fenomeen waarbij individuen zeer gemakkelijk extra geld verdienen door zich in te schrijven op een marktplaats en hun diensten aanbieden aan voornamelijk particulieren.

Ondertussen heeft de kritiek zich opgestapeld ten aanzien van deze platformen. De koeriers, chauffeurs en andere dienstverleners worden beschouwd als zelfstandigen waardoor ze geen recht hebben op tal van sociale voordelen. De wetgever heeft zich in de kwestie verdiept en de eerste maatregelen worden getroffen om de dienstverleners te beschermen.

Fake news en gemanipuleerde sociale media feeds

Sociale media heeft een gigantische opmars gemaakt tijdens het laatste decennium. Nieuwe bedrijven zoals Snap, Instagram en later Tik Tok hebben allemaal het de laatste 10 jaar het levenslicht gezien. Ze maken vandaag deel uit van ons dagelijks leven, en voor sommigen zijn deze apps niet meer weg te denken.

Wat niemand verwacht had is dat de sociale media platformen heel het politiek landschap zouden hertekenen. Zo begint het duidelijker te worden hoe Trump gebruik heeft gemaakt van Facebook ads (met al dan niet bewuste inmenging van de Russen) om zich het presidentschap van de VS toe te eigenen en dat de “Vote Leave” campagne het Brexit referendum heeft kunnen doen kantelen door een zeer verfijnde sociale media strategie op te zetten.

Opensource software wordt big business

Opensource software bestaat al sinds PC bestaan. Dit zijn communities waarbij vrijwilligers samen software en platformen ontwikkelen. Bekende voorbeelden zijn de Mozilla Firefox webbrowser en het Linux platform. Op deze laatste is het Android operating systeem gebouwd.

De voorbije jaren hebben de grotere tech bedrijven de kracht van opensource communities ontdekt, waarbij opensource software een belangrijk deel uitmaakt van hun strategie. Zo heeft IBM voor meer dan 30 miljard Dollar het opensource bedrijf Red Hat overgenomen en heeft Microsoft bijna 8 miljard Dollar neergeteld om het opensource collaboratie platform GitHub over te nemen.

Ook Belgen hebben een belangrijke rol opgeeist in de opensource software wereld. Zo heeft het Waalse software bedrijf Odoo recentelijk nog 90 miljoen Euro aan vers kapitaal opgehaald, Odoo heeft een heel gamma aan opensource producten. Ook Dries Buytaert, de oprichter van opensource content management platform Drupal is wereldwijd bekend.

Breken AI en AR eindelijk door?

Artificiële intelligentie heeft het voorbije decennium veel aandacht opgeëist. Elke start-up heeft ergens in zijn pitch wel een voetnoot richting AI staan. Universiteiten wereldwijd investeren enorm veel middelen in opleidingen en onderzoek naar artificiële intelligentie. De vraag is natuurlijk of alle verwachtingen zijn ingelost? Waarschijnlijk niet, we zullen het komende decennium de vruchten plukken van de doorbraken die de voorbije jaren gerealiseerd zijn.

Augmented reality is de voorbije jaren doorgebroken bij het grote publiek maar vond zijn weg nog niet tot in onze woonkamer. Het PokemonGo spel was natuurlijk een uitblinker. Plots vervaagde de grens tussen de virtuele- en reëlle wereld. Anderzijds hebben bedrijven zoals MagicLeap de hype niet kunnen inlossen. hun AR headset werd een misser van formaat. De hoge prijs, 2300 Dollar per stuk, zou een verklaring kunnen zijn. De komende jaren verwachten we dat de prijs voor AR headsets significant zal dalen en dat deze technologie eindelijk helemaal zal doorbreken in de professionele- en privé wereld.

Als conclusie kunnen we stellen dat er heel wat gebeurd is en vooruitgang geboekt werd in de voorbije 10 jaar, maar dat sommigen er meer van hadden verwacht. Geen iPhone moment zoals in 2007, misschien brengen de komende 10 jaar wel soelaas.

Antoine Smets

Plaats reactie

2010-2020-het-decennium-van-technologische-iteratie