Scroll to top

Top

Geen reacties

The 1st Vlerick Healthcare Conference – Het Verslag

Gepost op 12/11/2014
The 1st Vlerick Healthcare Conference – Het Verslag

Donderdag waren we te gast op de eerste ’Vlerick Healthcare Conference’. Vlerick, de Business School met campussen in Leuven, Gent en Brussel, opende met de conferentie een onderzoekstak die zich volledig richt op de gezondheidszorg. Een veranderend gezondheidslandschap dient volgens Vlerick bestudeerd te worden, en wij gingen een kijkje nemen hoe technologie een taak gaat opnemen in die verandering.

De conferentie verdeelt zich over drie tracks, waarbij Technologium extra geïnteresseerd was in de derde: Innovatieve business modellen in gezondheidszorg, en hoe technologie hier een rol in gaat spelen.

Track I: Healthcare provider management and Finance

In deze eerste track geven de sprekers een overzicht van de algemene financiële status van ons gezondheidsmodel en op welke tendensen we moeten inspelen om ons welvaartsmodel bij te sturen.

Econoom Geert Gielens geeft een goed overzicht van de gezondheidsmarkt. Wanneer we naar ziekenhuizen kijken zien we dat we al enkele jaren in een negatieve spiraal zitten. In de onderstaande figuur zien we dat de winst die ziekenhuizen halen, nu al 5 jaar achteruitgaan. Natuurlijk zijn ziekenhuizen geen instellingen gericht op winst, maar een gezonde dosis reserves kunnen aangewend worden voor nieuwe investeringen, nieuwe medische machines, uitbreiding van de infrastructuur enz. De rechterkant van de figuur geeft trouwens weer dat steeds meer ziekenhuis in structurele verliesproblematiek zitten. Lange termijn effecten zijn faillissementen, ontslagen en anderen die de gezondheidssector zich niet kan permitteren.

vlerick 1

1

Deze track geeft een duidelijk signaal dat ons gezondheidssysteem aangepakt moet worden.

Track II: Transitional medicine and clinical trials

Er is nood aan meer samenwerking tussen gezondheidsinstellingen zegt Michel Goldman, en dat is net wat het Innovative Medicines Initiative doet. Door samenwerkingsprojecten tussen patientenorganisaties, onderzoeksinstellingen, overheden en farmaceutische bedrijven worden er veel sneller oplossingen gevonden voor de patiënt. In een recent project, stelden farmaceutische bedrijven, actief in een bepaalde ziektegebied, hun data open voor andere farmaspelers en onderzoeksinstellingen. Inzichten in de specifieke ziekte en het vinden van een oplossing ging tot 50% sneller. Als je weet dat die onderzoeksfase vaak kan oplopen tot 10 jaar, dan kan je je inbeelden wat de invloed is van zo’n samenwerkingen op de patiënt/samenleving.

Gezondheidseconoom Lieven Annemans hekelt de verspilling en inefficiënte investeringen in de gezondheidssector. Hij geeft critici onmiddellijk lik op stuk door te vertellen dat elke euro geïnvesteerd in gezondheidszorg (en onderwijs), twee euro welvaart creëert. Dit in tegenstelling tot defensie. Lieven Annemans pleit voor slimmere investeringen waar we een gelijke balans blijven houden tussen de kwaliteit van gezondheidszorg, solidariteit voor elke gebruiker ervan en de duurzaamheid van het systeem dat we creëren.

Track III: Innovation and business models in healthcare

Koen Kas gaf de aftrap en maakt het publiek warm met de opportuniteiten die voor digital health in het verschiet liggen. Denk maar aan de Google Lense, apps die je gewicht bijhouden, spelletjes die je leren omgaan met stres. Op termijn zou je volledig gezondheidsdossier op je telefoon krijgen en een digitale personal coach die je begeleidt in het behalen van je ideale gewicht, een verwittiging op je telefoon in welke gebieden je beter niet komt met je pollenallergie etc.

Een zeer inspirerende talk die we toch moeten relativeren. Zolang de privacywetgeving voor digitale gezondheid niet op punt komt, de economische meerwaarde niet aangetoond is en er geen ‘digitale snelweg’ komt voor het elektronisch patiëntendossier zal er nog maar weinig van de grond komen. Al de opportuniteiten waar Koen het over had, en de mogelijkheden die digital health biedt, wordt op dit moment net door die factoren tegen gehouden.

De sessie werd afgesloten door Kurt Hertogs, een farma-man, die bij Johnson & Johnson het innovatiecentrum in London verder uitbouwt. Met Kurt Hertogs focused Vlerick ook op farma als innovator binnen gezondheidzorg. Binnen farma zijn er heel wat incubatieprogramma’s, wat wil zeggen dat de grote spelers financiële middelen geven aan health startups om hun idee verder uit te werken. Ook zijn er al digital health initiatieven. Zo zien we dat de grote spelers al een applicaties lanceerden in hun ziektedomein. Onderzoek van Research2Guidance geeft spijtig genoeg aan dat er een redelijk lage adoptie is van deze apps. De grootste reden hiervoor is dat deze bedrijven zich richten op hun eigen producten in plaats van wat de markt vraagt en waar patiënten naar zoeken.

Dat er heel wat onderzoeksgroepen uit de grond schieten met een focus op (digital)health geeft eens te meer aan dat daar opportuniteiten én barrières zijn waar we de komende jaren nog van gaan horen.

Bij Technologium zijn we steeds bereid hier verder rond te discussiëren!

Stay Tech’d

Plaats reactie

the-1st-vlerick-healthcare-conference-8211-het-verslag