Scroll to top

Top

Geen reacties

Microsoft werkt met Amerikaanse onderzoekers samen aan het opslaan van video in DNA

Gepost op 08/07/2016
Microsoft werkt met Amerikaanse onderzoekers samen aan het opslaan van video in DNA

Microsoft en de Universiteit van Washington komen met een doorbraak op het vlak van data-opslag. De multinational melde vandaag in een blogpost dat ze 200 megabyte aan data (onder andere 99 vertalingen van Tolstoy’s boek Oorlog en Vrede en een videoclip) heeft kunnen bewaren op DNA-materiaal.

Het opslaan van dat in genetisch materiaal is geen nieuwe gedachte. Het idee werd voor het eerst neer geschreven in 1965 door de Sovjetse fysicus Mikhail Neiman. Pas in 2012 werd door enkele Harvard onderzoekers het idee ook toegepast door een boek van 53 400 woorden, 11 foto’s en een JavaScript-programma geprogrammeerd in DNA-materiaal. Het voordeel van deze manier van data-opslag is dat er veel meer data opgeslagen kan worden op veel minder fysieke ruimte. Vandaag wordt data voornamelijk opgeslagen op hard drives. Daarnaast is data opslag op DNA ook tijdsbestendiger. Zo kan dat materiaal, in de beste omstandigheden, zeker 60 000 jaar voortbestaan. DNA-materiaal is er alvast voldoende op de wereld. Vandaag is de techniek nog zeer primitief en duur, maar een steeds dalende materiaalkost kan het proces vereenvoudigen en goedkoper maken.

Vandaag wordt er 16 triljoen gigabyte aan informatie opgeslagen in datacenters over de hele wereld. Karin Strauss, hoofd researcher op het project vertelt dat eens schoendoos aan DNA ongeveer zoveel data kan bevatten als 100 fysieke datacenters vandaag. Om een idee te geven, massa waar Microsoft en de onderzoekers 200 megabyte aan data opslaan is niet groter dan 1 kleine druppel.

 

Plaats reactie

microsoft-werkt-met-amerikaanse-onderzoekers-samen-aan-het-opslaan-van-video-in-dna