Scroll to top

Top

Geen reacties

Apple CareKit - Zorgplan op maat via je iPhone

Gepost op 04/04/2016
Apple CareKit – Zorgplan op maat via je iPhone

Tijdens Apple’s jaarlijkse evenement in Silicon Valley stelde Apple de iPhone SE voor. Hoewel de kleinere iPhone geen nieuwigheden voorstelde (buiten een verlaagde prijs), ging er toch heel wat aandacht naar uit. Heel wat minder aandacht ging naar CareKit, een spin-off van het in 2015 gelanceerde ResearchKit, voor patiënten en verzorgers. CareKit wil patiënten en verzorgpersoneel zelf de nodige instrumenten aanreiken om de medische aandoening, welke die ook moge zijn, beter te kunnen managen en behandelen. Een evolutie die volgens ons heel wat meer in de spotlight mocht staan dan de iPhone SE.

ResearchKit vs CareKit – Waar zit het verschil?

ResearchKit stelden we vorig jaar al voor en is gericht op medische onderzoekers die op een gemakkelijke manier grote hoeveelheden data willen verzamelen. Het tekort aan testpopulatie (en data) is vaak een probleem. ResearchKit maakt de verzameling van data gemakkelijker zodat er sneller en accurater wetenschappelijk onderzoek verricht kan worden. CareKit is specifiek gericht op patiënten en hun medische aandoeningen. Met CareKit will Apple het gemakkelijker maken om zorgplannen en medicatieschema’s bij te houden op de iPhone.

Hoe werkt CareKit?

CareKit for postsurgical care

Voorbeeld van een CareKit – toepassing

CareKit bestaat uit modules die elk een eigen functie vervullen. Met Care Cards kunnen patiënten hun eigen doelen en zorgplan bijhouden (bijv. Het innemen van medicatie of het uitvoeren van kiné-oefeningen). De sensoren in de iPhone of Apple Watch houden de bewegingen automatisch bij. De Symptom and Measurement Tracker helpt patiënten om hun eigen metingen bij te houden (zoals temperatuur, pijn, vermoeidheid etc.). Het Insight Dashboard gaat na of de behandeling die voorgeschreven werd ook werkelijk effectief is. De idee is dat de onderdelen van het zorgplan zo afgezet worden tegen de resultaten die de patiënt ingeeft. Zo kan bijgehouden worden wat werkt en wat niet, zodat zorgpersoneel het zorgplan eventueel kan bijstellen. Of dit een welkome functie wordt voor zorgpersoneel valt af te wachten. Via module Connect kunnen patiëntengegevens uit CareKit delen en communiceren met de arts, zorgteam of familie.

De eerste CareKit toepassingen worden verwacht in April. Zo kondigde Apple reeds aan dat er applicaties zullen verschijnen toegepast op het monitoren van Parkinsonpatiënten in een thuisomgeving, applicaties voor de geestelijke gezondheidszorg etc.

Plaats reactie

apple-carekit-zorgplan-op-maat-via-je-iphone