Scroll to top

Top

Geen reacties

Ontdek de winnaars van de eerste Belgische mHealth Hackaton

Gepost op 21/03/2016
Ontdek de winnaars van de eerste Belgische mHealth Hackaton

Dit weekend vond in Brussel de eerste Belgische mHealth Hackaton plaats. Een honderdtal creatievelingen probeerden tal van nieuwe applicaties en gezondheidsoplossingen uit te werken om de mobiele gezondheidszorg in een stroomversnelling te brengen. Na 48 uur brainstormen, ideën uit te testen en programmeren was het zondagavond tijd voor de grote pitchavond. Elk van de 13 teams kreeg 7 minuten om hun oplossing voor te stellen aan het grote publiek en de jury te overtuigen.

 De winnaar van de mHealth Hackaton: Momala gaat ten strijde tegen Malaria

Om de 45 seconden sterft een kind ten gevolge van Malaria. Een vroege diagnose van de ziekte verhoogt drastisch de overlevingskansen. Het probleem is dat de meeste van de besmette gevallen voorkomen in rurale gebieden in Afrika waar er maar beperkte middelen zijn. Het team van Momala wil dit probleem oplossen met een kwalitatieve diagnosekit aan een toegankelijke prijs. De diagnosekit is een klip dat men aan een smartphone kan bevestigen. De klip maakt het mogelijk om een staaltje bloed te onderzoeken via de camera van een smartphone. Dankzij deze klip wordt de smartphone als het ware een microscoop. Dit zou de oplossing kunnen zijn voor de 440 miljoen besmette mensen. Het team achter Momala is tijdens het weekend zeer innovatief te werk gegaan, ze hebben een 3D printer gebruikt om een prototype van de klip te maken.

© @YvesVS

© @YvesVS

De tweede plaats was voor het team van iMoveUp. Dankzij hun dienst wordt de revalidatie na een knieoperatie gemakkelijker en efficiënter.

Vandaag moet men na een knieoperatie door een moeilijk revalidatieproces waarbij de sessies bij de kinesist kunnen oplopen. Het team achter iMoveUp biedt een oplossing aan om deze revalidatie op een snellere en efficiëntere manier te doen verlopen. Dankzij een tablet, een wearable en de bijhorende dienst kan een patiënt thuis op zijn eigen ritme de revalidatie oefeningen afwerken. De wearable meet de oefeningen die de patient doet, na elke oefening moet de patient een score geven over de pijn die hij ervaart en kan hij zelfs via de applicatie een direct contact hebben met een kinesist. Dankzij de iMoveUp dienst zullen patiënten op hun eigen ritme een geïndividualiseerd revalidatieprogramma kunnen doorlopen.

© @YvesVS

© @YvesVS

De derde plaats ging naar het team van de wearable Willy dat een taboe wilt doorbreken bij de mannen

Het team achter Willy heeft een wearable ontwikkeld die erectiestoornissen wil helpen oplossen. Eén op vijf mannen kampt met erectiestoornissen, dit kan gelinkt zijn aan een fysieke beperking maar meestal is er een psychologische oorzaak. Dankzij de wearable en de bijhorende applicatie kunnen mannen achterhalen wat de werkelijke oorzaak van hun probleem is en deze dan ook verhelpen.

© @YvesVS

© @YvesVS

Deze Hackaton was mede dankzij de partners een succes; samen met Pfizer, IBM, Base, Artilium, Onafhankelijke Ziekenfondsen en Partena, heeft mHealth dit event georganiseerd. Wij kijken a uit naar de volgende editie!

 

Antoine Smets

Plaats reactie

ontdek-de-winnaars-van-de-eerste-belgische-mhealth-hackaton