Scroll to top

Top

Geen reacties

De toekomst van mobiliteit heeft ons allemaal nodig

Gepost op 21/09/2017
De toekomst van mobiliteit heeft ons allemaal nodig

We zijn vandaag officieel dag vier in de Week van de Mobiliteit. De algemene doelstelling deze week is om mensen bewuster te laten omgaan met hun rijgedrag. Iets dat broodnodig is als je weet dat het fileleed op Vlaamse wegen alleen maar erger wordt. Gewoon even een kijkje nemen naar onderstaande grafiek zegt al meer dan genoeg.

mobiliteit

Maar naast alle stress en frustratie ten gevolge van monsterfiles, zijn er eveneens heel wat negatieve bijwerkingen op mens en milieu. De vele dieselwagens op onze wegen zorgen voor enorme dosissen fijn stof en een buitensporig gebruik van fossiele brandstoffen die op heel milieuonvriendelijke manieren ontgonnen worden.

Het is hoogdringend tijd dat we allemaal bewuster beginnen omgaan met mobiliteit in het algemeen. Niet alleen moeten we ervoor zorgen dat er minder wagens onderweg zijn, maar we moeten er ook voor zorgen dat ons gemeenschappelijk wagenpark een pak milieuvriendelijker wordt. Als we de aankondigingen van de internationale autobouwers tijden het autosalon in Frankfurt mogen geloven, ziet de toekomst van de wagen er gelukkig effectief elektrisch uit.

Lees ook: Waarom monopolies nefast zijn voor mobiliteit

Eén ding staat alvast als een paal boven water; Om klaar te zijn voor de toekomst moeten we samenwerken. Mobiliteit is geen aangelegenheid waar 1 instantie verantwoordelijk voor is. Iedereen moet hierin een rol kunnen en willen spelen. Zo moeten overheden voor een duidelijk regelgevend/fiscaal kader zorgen en een goede ‘laadpaal infrastructuur’ voorzien, moet de auto industrie het mandaat nemen om te investeren in betaalbare elektrische wagens, moeten jonge technologie bedrijven met innovatieve oplossingen voor de dag komen en ook de consument moet zichzelf een nieuw gedragspatroon aanmeten ten voordele  van een betere mobiliteit. Gelukkig zijn er reeds organisaties die nadenken over hoe zo’n samenwerkingen te faciliteren.

Mobility of the Future | De wereld van mobiliteit transformeren

Tussen 22 en 24 februari 2018 vindt er een grootschalige mobiliteitsconferentie plaats onder de naam Mobility Of The Future. Het opzet is om de verschillende belanghebbenden niet enkel samen te brengen maar hen effectief ook samen te doen werken aan de toekomst van mobiliteit.

De organisatoren achter het initiatief, Jasper Goyvaerts en Askim Kintziger, hebben ambitieuze plannen. Ze geloven er steevast in dat de creatie van een multidisciplinair platform allerhande synergieën kan faciliteren. Dat de boven vernoemde belanghebbenden geloven in hun opzet, vertaalt zich in de lijst aan partners die reeds deelnemen aan Mobility Of The Future. Naast de Vlaamse Overheid en Febiac tekenen ook autofabrikanten zoals Volvo en BMW voor aanwezigheid. Daarnaast zullen ook scholen, onderzoekscentra en startups deelnemen om het ganse gebeuren te transformeren in een springplank voor de toekomst. Mobiliteit

Naast de conferentie, waar internationale mobiliteit experts komen spreken, worden er ook een zogenaamde fair en hackathon georganiseerd. De fair zal veelbelovende startups in de mobiliteitsindustrie een podium geven om hun innovaties aan het grote publiek voor te stellen. De hackathon zal focussen op de conceptie en creatie van nieuwe toepassingen en applicaties die mobilliteit ten goede moeten komen.

Je kan sedert kort ook registreren om zelf aanwezig te zijn op de conferentie. We vernamen dat er nog een aantal Early Bird tickets beschikbaar zijn.

Ludwig

Plaats reactie